sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Jäädytetty mansikka-pistaasikakku

Tämä kakku on aikanaan Glorian julkaisema. Se on loistava lämpimän kesäpäivän jälkiruoka, joka kruunaa koko aterian. Kakku maistuu paremmalta, kun maltat antaa sen sulaa kunnolla (väh. 1 tunti). Ensi kerralla ajattelin tehdä vastaavista aineista kerroksittain kootut annokset pikareihin tai laseihin ilman pakastamista. Tuorejuustotäyte maistui nimittäin mielettömän hyvältä heti valmistamisen jälkeen, ja pakastaminen vei siitä valitettavasti parhaimman terän pois. Mutta sulatessaan kakku tosiaan vaan paranee! Kuvassa kakku on vielä aivan jäässä, joten kannattaa odottaa, että mansikkamelba alkaa hieman valua.


 8 annosta
 
Mansikkamelba
8 dl tuoreita mansikoita
3 rkl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa

Tuorejuustotäyte
2 dl vispikermaa
200 g sitruunatuorejuustoa
1 dl turkkilaista jogurttia
½ dl sokeria
2 rkl juoksevaa hunajaa

Pohja
n. 9 savoiardikeksiä (minulla oli Schär)
1 ½ dl punaherukkatäysmehutiivistettä

Lisäksi
4 dl suolattuja, kuorellisia pistaaseja
5 dl tuoreita mansikoita

1. Huuhtele mansikat ja poista kannat. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi survokseksi. Lisää sokeri ja balsamiviinietikka. Vuoraa suorakaiteen muotoisen vuoan (minulla vuoan koko oli 12 x 30 cm) sisäpinta reilunkokoisella tuorekelmuarkilla. Kaada puolet mansikkasoseesta pohjalle ja jäädytä kerrosta pakastimessa noin 15 minuuttia.
2. Kuori sillä välin pistaasit ja valmista täyte. Vaahdota kerma kuohkeaksi. Lisää tuorejuusto, jogurtti ja sokeri. Lisää puolet kuorituista ja puolitetuista pistaaseista joukkoon, säästä loput koristeluun.
3. Kun mansikkasose on jäätynyt, lusikoi tuorejuustotäyte vuokaan täplittäin ja koloihin loppu mansikkasose.  Valuta vielä hunaja joukkoon. Jos haluat oikein kiemuraisen leikkuupinnan, pyöräytä haarukalla sieltä täältä samalla tavalla kuin tekisit tiikerikakkua.
4. Kasta keksit kummaltakin puolelta mehussa. Anna mehun imeytyä ja värjätä keksien pinta, noin 20 sekuntia molemmin puolin (gluteenittomat savoiardikeksit ovat niin tiiviitä, että niitä saa liottaa melkoisen kauan, kannatta halkaista kaksi ja tarkistaa, että se on riittävästi kostunut). Paina keksit täytteen päälle tiiviiksi pohjaksi. Saatat tarvita keksejä vähemmän tai enemmän vuoan koosta riippuen. Vedä tuorekelmun reunat suojaksi. Anna kakun jäätyä pakastimessa vähintään 6 tuntia, mielellään yön yli.
5. Kumoa kakku tarjoiluvadille ja irrota tuorekelmu. Anna kakun sulaa vähintään 45 minuuttia huoneenlämmössä ennen tarjoamista. Koristele pistaaseilla ja mansikoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti