perjantai 6. syyskuuta 2013

Turskaa ja prosciuttoa sekä jälkiruoaksi kaura-omenapaistos

Kohtalaisen kiireisen arkiviikon päätteeksi panostin vähän tavallista enemmän ruoan laittoon. Olen etsinyt uutta vaalean kalan reseptiä jo pidempään, ja nyt vastaan tuli kokeilemisen arvoinen viritelmä. Alun perin törmäsin reseptiin Parempi Puoliskon ja oliivian blogissa. Valitettavasti emme rakastuneet tähän ruokaan samalla tapaa kuin he. Prosciutto teki annoksesta liian suolaisen enkä hetimiten keksi miten sitä saisi neutraloitua. Ja kun lisänä oli vielä sinänsä hyvää aurinkokuivatuista tomaateista ja basilikasta tehtyä tahnaa, itse kalan maku hukkui aika lailla kokonaan. Eli jos ei ole kovin suuri kalan ystävä niin tämä voi olla toimiva resepti! Ja toisaalta jonkun halvan ja suht mauttoman kalan kanssa (esim. sei) muiden ainesten tuomaa voimakkaampaa makua saattaisi arvostaa enemmän. Mutta itse en laittaisi tähän ruokaan koskaan hintavaa vaaleaa kalaa (esim. kuha tai siika), joka maistuu hyvältä jo sellaisenaan voissa paistettuna.


Kahdelle

½ purkki (75-100 g) aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
1 suuri kourallinen tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
1 pkt prosciuttoa
400 g turskafilettä
mustapippuria
rucolaa
balsamicoa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Aja aurinkokuivatut tomaatit, basilika ja hiukan tomaattien öljyä tehosekoittimessa melko notkeaksi seokseksi. Laita prosciuttosiivut työpöydälle ja lusikoi niille tomaatti-basilikaseos. Nosta kalafileet kinkkuviipaleiden reunan päälle. Mausta kalaa hiukan pippurilla, suolaa ei todellakaan tarvita! Kääri prosciuttosiivut kalojen ympärille, jätä yhtymäkohta alle. Nosta kalarullat leivinpaperille uunipellille (itse paistoin perunoita noin 20 minuuttia ensin itsekseen ja lisäsin sitten kalarullat mukaan). Paista uunissa noin 20 minuuttia kalan paksuudesta riippuen. Tarjoa lisäksi yrttiperunoita sekä rucolaa oliiviöljyllä, balsamicolla ja mustapippurilla maustettuna.


Yrttiperunat kahdelle

6-8 kiinteää perunaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
50 g parmesania tai manchegoa 
1/2 dl tuoretta timjamia (silputtuna)
1/2 dl tuoretta oreganoa (silputtuna) 






























Pese perunat (älä kuori ellei ole pakko!) ja lohko ne pitkittäin neljään osaan. Sekoita palat kulhossa öljyn, suolan ja pippurin kanssa. Kumoa perunat leivinpaperille uunipellille ja paahda kypsiksi 200 asteessa noin 40 minuuttia. Lisää lämpimiin perunoihin juustoraaste ja yrtit.



Tuore timjami ja oregano tuovat hyvän tuoksun keittiöön.


Jälkiruokana nautimme ah-niin-ihanaa kaura-omenapaistosta! 
Miten se voikaan maistua joka syksy yhtä ihanalta!


Kahdelle

3 kotimaista omenaa (suht pieniä)
kanelia ja/tai kardemummaa
½ dl sokeria
30 g voita
2 dl Semper puhdas kauraa
½ tl vaniljasokeria

vaniljajäätelöä

Kuori ja pilko omenat. Asettele omenakuutiot pienen uunivuoan pohjalle. Ripottele päälle kanelia ja/tai kardemummaa maun mukaan. Sulata voi, lisää joukkoon sokeri, kaura ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin ja kaada seos omenoiden päälle. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia, mikäli pinta alkaa tummua siirrä vuoka alemmalle tasolle. Nauti vaniljajäätelön kera!

Silmäniloa toivat miehen tuomat perjantaikukat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti