perjantai 20. syyskuuta 2013

Täyteläinen suppilovahverokeitto, valkosuklaa-mokkahyydyke ja tuile-keksit

Työviikko on taas takana eikä kokkaamiselle ole juurikaan ollut aikaa kiireistä johtuen. Tänään päätin kunnostautua ja tehdä jotain uutta perjantain kunniaksi. Kokkasin neljä tuntia tuloksena täysflopin tehnyt alkuruoka, makunystyröitä hivelevä pääruoka ja sille välille sijoittuva jälkiruoka. Tosin mies söi hieman useammankin kuin yhden jälkkärin, kun niitä tuli kymmenkunta (vuokani olivat niin pieniä), joten pitää olla tyytyväinen. Maut olivat tänään oikeastaan joka annoksessa kohdallaan, mutta rakenteet koituivat kohtalokseni. Alkuruoaksi suunnittelemani lohihyytelö oli sen verran pohjakosketus, ettei siitä kannata tällä erää selostaa tämän enempää. Saa nähdä yritänkö kyseistä juttua tuollaisenaan joskus vielä toistamiseen. Iloinen yllätys puolestaan olivat tuile-keksit, jotka olivat helpot ja nopeat tehdä, ja onnistuminenkin on lähes takuuvarma kunhan niitä vahtii silmä uuninluukussa kiinni.


Täyteläinen suppilovahverokeitto

Neljälle

150 g suppilovahveroita
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita
2½ dl ruokakermaa
2½ dl punaista kulutusmaitoa
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1 pieni omena
1 rkl rypsiöljyä

Revi tuoreet sienet pituussuunnassa ja puhdista ne. Jos käytät pakastettuja sieniä, sulata ne ja valuta tai purista ylimääräinen neste pois. Kuori ja silppua sipulit. Kuumenna kattilassa nokare voita ja lisää sipulisilput, kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää sienet, mutta jätä noin kolmasosa koristeeksi. Jatka kuullottamista. Lisää kerma ja maito. Mausta keitto. Anna kiehua hiljalleen, kunnes nesteestä on jäljellä noin puolet. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarkista maku. Kuori omena ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Paista loput sienet öljyssä, sekoita joukkoon omenat. Annostele suppilovahverokeittoa lautasille ja lisää päälle paistetut omenat ja sienet. Tarjoa keitto heti.

Ois tähän voinut laittaa jotain vihreääkin koristeeksi vähän väriä tuomaan...


Valkosuklaa-mokkahyydyke 

8 annosta

1½ dl täysmaitoa
1 tl pikakahvia
3 liivatelehteä
200 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
 granaattiomenan siemeniä
 verigreippiä
 tuile-keksejä

Kiehauta maito ja lisää joukkoon pikakahvi. Anna maustua hetki. Purista kylmässä vedessä liotetuista liivatteista liika vesi pois ja liuota ne lämpimään maitoon. Lisää joukkoon paloiteltu suklaan ja vatkaa seosta vispilällä reippaasti, kunnes suklaa on liuennut. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vatkaa sillä aikaa kerma löysäksi vaahdoksi. Nostele kermavaahto suklaaseokseen ja sekoita varovasti. Lusikoi seos annosastioihin tai pieniin foliovuokiin. Anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia. Jos käytät foliovuokia, kumoa ne lautasille ennen tarjoilua. Koristele annos granaattiomenan siemenillä, verigreipin paloilla sekä tuile-keksillä.


Tuile-keksit

40 kappaletta

1/2 dl Semper Fin Mix -jauhoja
1/2 dl tomusokeria
1 kananmunan valkuainen
25 g voita
1/2 rkl unikonsiemeniä

Sekoita jauhot ja sokeri keskenään. Riko haarukalla valkuaisen rakenne ja sekoita jauhojen joukkoon. Lisää sulatettu voi ja unikonsiemenet. Sekoita tasaiseksi massaksi haarukalla reippaasti vatkaten. Vedä veitsellä taikinasta ohuita vetoja leivinpaperille, ikään kuin levittäisit ohuelti voita leivälle. Paista tuile-keksejä 190 asteessa noin 3 minuuttia. Kannattaa paistaa suht alatasolla, jotta keksit eivät heti kärvähdä.

Anna keksien jäähtyä ja säilö ne peltirasiassa, huoneilmassa oleillessa ne menettävät muutamien tuntien kuluttua rapeutensa.


Ai niin, ne perjantaikukat. Tällä kertaa mies toi mukanaan krysanteemeja. 
Viime viikon neilikatkin on vielä hengissä muuten.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti