sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Karitsanpotkaa ja juurespyreetä

Karitsanpotka on oiva viikonlopun ruoka, sillä sen valmistamiseen kuluu helposti lähemmäs kaksi vuorokautta - varsinkin jos jättää maustumiselle rauhassa oman aikansa. Nykykaritsan mausta on villan haju ja maku kaukana, joten kannattaa välillä kokata sitäkin ainaisten naudan ja possun lihan sijaan. Perinteisistä linjoista poiketen käytimme ohjeessa punaviinin sijaan valkoviiniä, joka toimi karitsan kanssa hyvin. Parilla desillä sokeria olisi saanut liemeen ja karitsaan hyvää paahteisuutta, joten sellaisen muutoksen teemme ohjeeseen ensi kerralla. Muutoin tämä oli oikein passeli.

Karitsan makua täydentää loistavasti makeahko juurespyree. Karitsan keittoliemestä tulee kätevästi annokselle kastike keittämällä siitä reilu puolet kokoon, mutta koska kokin suolakäsi oli tällä kertaa hieman raskaanlainen, kastike jäi liian suolaiseksi jotta sitä olisi kannattanut laittaa tarjolle. Karitsa oli onneksi niin mehukasta, ettei annos kuivaksi jäänyt, mutta olisihan kastike tuonut siihen kolmannen ulottuvuuden ja sen myötä syvemmän makunautinnon. Mutta tällä kertaa näin.



Neljälle

4 karitsanpotkaa
ruukku tuoretta timjamia
ruukku tuoretta rosmariinia
6 valkosipulinkynttä
mustapippuria myllystä
noin ½ rkl karkeaa merisuolaa
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
4 dl vettä + 1 lihaliemikuutio
3 dl valkoviiniä (meillä oli Etelä-Afrikasta False Bay 2012)
4 kokonaista salottisipulia
3 laakerinlehteä

Mausta karitsanpotkat yrteillä ja valkosipulilla. Hiero pintaan vielä pippuria ja suolaa. Anna kuivamarinoitua jääkaapin viileydessä kannellisen astian sisällä vuorokauden verran.

Ruskista potkat joka puolelta voi-öljyseoksessa. (Tämän jälkeen kannattaisi tosiaan ruskistaa pari desiä sokeria vuokaan paahteista makua tuomaan.)

Aseta lihat uunivuokaan. Meiltä ei löytynyt tarpeeksi korkeaa isoa vuokaa, joten laitoimme lihat uunin kestävään teräskattilaan luut ylöspäin. Lisää vesi ja lihaliemikuutio sekä viini. Lisää lopuksi kuoritut sipulit ja laakerinlehdet. Peitä kannella tai foliolla ja anna kypsyä noin 8 tuntia 80-asteisessa uunissa.

Juurespyree

200g lanttua
200g bataattia
400g porkkanaa
1 tl suolaa
1 kananmuna
1 ½ dl kermaa
muutamia tippoja tabascoa
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Laita kattilaan 1 l vettä kiehumaan. Lisää suola ja kuutioidut juurekset joukkoon. Jos kaikki juurekset eivät ole veden peitossa, se ei haittaa. Laita kansi päälle ja keitä juureksia noin 30 min tai kunnes ne ovat täysin kypsiä ja pehmeitä.

Kaada osa keitinvedestä talteen, mikäli tarvitset sitä pyreen ohentamiseen kerman lisäämisen jälkeen. Kun olet kaatanut kaiken keitinveden pois, soseuta juurekset kattilassa sauvasekoittimella. Lisää mausteet ja sekoita lusikalla. Lisää kerma ja tarvittaessa keitinvettä, kunnes seos on sopivan paksua. Riko sekaan kananmuna ja sekoita tasaiseksi.

Karitsanpotkat valmiina uunia varten.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti