torstai 26. joulukuuta 2013

Joulukinkku

Meillä juhlittiin tapaninpäivänä sukulaisten kanssa sekä joulua että uuden kotimme tupaantuliaisia. Valmistimme jouluhenkistä ruokaa, vaikkemme tehneetkään laatikoita tai rosollia. Paistoimme myös elämämme ensimmäisen joulukinkun, joten siitä on hyvä aloittaa reseptien ylös laittaminenkin. Kinkusta tuli oikein maukasta ja kahden henkilön käsin selvisimme koko hässäkästä ilman suurempia katastrofeja. Meillä oli tarkoitus paistaa kinkku vanhan perinteen mukaisesti yli yön, mutta se valmistuikin yllättävän nopeasti, minkä seurauksena kuorrutimme valmista kinkkua jo klo 05 aamuyöstä. Mutta aika mahtavaa oli maistaa ensimmäistä omatekoista kinkkua aamuyön hämärässä!


6,6 kg pakastettu juhlakinkku, jossa on luu

Kuorrutus
3 rkl sinappia
3 rkl omenasosetta
1 dl gluteenittomia korppujauhoja

Ota kinkku jääkaappiin sulamaan pari päivää ennen kypsentämistä. Ota kinkku huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistamista. Tarkista digitaalisella paistomittarilla, että kinkun sisälämpötila on +10 astetta ennen kuin laitat kinkun uuniin. Kinkku ei saa lämmetä liikaa. Poista kinkku muovipakkauksesta, mutta jätä verkko paikoilleen, jotta kinkku pysyy kauniisti mallissaan. Laita kinkku kamarapuoli ylöspäin syvälle uunipellille paistopussiin ja sulje pussi tiukasti. Leikkaa kulmaan noin 3 cm:n pituinen  viilto, jotta pussin "ilmanvaihto" toimii eikä se poksahda. Työnnä paistomittari kinkun keskelle paksuimmasta kohdasti, mutta pidä huoli, ettet osu luuhun, koska silloin paistomittarista ei ole paljoa hyötyä. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Työnnä kinkkupelti uuniin ja paista kinkkua aluksi 200 asteessa noin 30 minuuttia. Laske sen jälkeen uunin lämpötila 110 asteeseen, ja paista kinkkua kunnes mittari näyttää 80 astetta. (Me pidämme kuivahkosta kinkusta, eli jos pidät vähemmän kuivasta niin ota kinkku pois jo 76-78 asteen kohdalla.) Paistoaika on suunnilleen 50 minuuttia kiloa kohden, mutta se tietysti vaihtelee kinkun muodosta, koosta ja luun koosta riippuen. Kun paistomittari on saavuttanut haluamasi lämpötilan, ota kinkku pois uunista ja anna sen jäähtyä 20 minuutin ajan. Poista paistopussi ja kaada liemi (ehdottomasti!) talteen. Leikkaa saksilla verkko auki ja poista se. Leikkaa isohkolla veitsellä kinkun nahka ja isoimmat silavat irti, jotta liha tulee joka puolelta näkyviin. Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen. Sekoita keskenään kulhossa sinappi ja omenasose. Levitä seos kinkun pintaan ja ripottele päälle korppujauhoja. Laita kinkku 250 asteiseen uuniin ja ruskista kunnes pinta saa kauniin värin, tähän kuluu noin 10-15 minuuttia. Anna kinkun jäähtyä ennen kuin leikkaat siitä ohuita siivuja tarjolle. Säilytä kinkkua jääkaapissa.

Kinkun paistoliemestä saa varsin maukkaan kastikkeen kinkulle, kun sen laittaa ensin jääkaappiin ja kuorii pinnalle kertyneen rasvan sekä sen jälkeen keittää sitä hieman kokoon, ohentaa vedellä ja kermalla sekä maustaa omenasoseella. Meillä kastiketta tehtäessä ei tullut merkittyä tarkkoja määriä ylös, joten tarkempaa reseptiä ei valitettavasti ole jakaa. Paistolientä tulee aika runsaasti, joten pakastimme siitä osan tulevia kastikkeita varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti