torstai 18. heinäkuuta 2013

Kinkku-salamipizza

Pizzaperrrrjantai! Ei kun siis pizzatorrrrrstai! Salaattipäivien jälkeen teki mieli aitoa oikeaa pizzaa, ja koska avomies tykkää eniten kinkusta ja salamista pizzan täytteenä, siispä laitoin niitä. Lisäksi pistin vähän raikkautta tuomaan vihreää paprikaa (jota en muuten mielelläni yleensä salaateissa käytä, koska salaateista löytyy muutenkin vihreää väriä). Pizzasta taisi tulla kohtalaisen maukasta, koska puolen tunnin kuluttua uunista ottamisesta siitä ei ollut jäljellä enää kuin tyhjä pelti leivinpapereineen. :)


Pellillinen

Pohja:
2 dl kädenlämpöistä vettä
1/4 tuorehiivakimpaletta
ripaus suolaa
4 dl Semper Fin Mix -jauhoseosta
½ tl Psylliumia
½ dl oliiviöljyä

Täyte:
1 prk tomaattipyrettä sekoitettuna ketsuppiin
1 pss savukinkkukuutioita
9 salamisiivua
pieni vihreä paprika
200 g pizzajuustoraastetta

Pinnalle:
oreganoa

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja jauhot, sekoita hyvin. Lisää vielä oliiviöljy hieman vaivaten. Levitä taikina uunipellille leivinpaperille sormilla taputellen. Anna kohota lämpimässä paikassa 15 minuutin ajan. Levitä tomaattipyre-ketsuppiseos pizzan pohjalle. Laita päälle savukinkkukuutiota ja salamisiivut sekä kuutioitu paprika. Laita lopuksi päälle juustoraaste. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia. Ripottele pinnalle runsaasti oreganoa, anna hieman jäähtyä ja tarjoile!

keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Savusiika-perunasalaatti

Jääkaapin hyllyllä odotti vielä edellisestä savusiikasalaatista jäänyt puolikas kala, joten pitihän sille keksiä käyttöä. Kun vielä sattui niin onnekkaasti, että aurinko helli meitä tänäänkin, salaatti tuntui parhaalta vaihtoehdolta. Jääkaapissa kyyhötti myös yksinäinen créme fraiche -purkki, joten päätin hyödyntää senkin salaattiin - itse asiassa tämä salaatti on jonkin sortin "jämäkama"-salaatti eli siihen päätyi kaikenlaista mitä mieleni keksi ja jääkaappi sisälsi. Hyvää tämä joka tapauksessa oli!


Neljälle

½ savusiika
½ keltainen paprika
1 isohko omena (Granny smith)
2 isohkoa tomaattia
1 suolakurkku
4 retiisiä
noin 100 g parsakaalia (2 pientä nuppua)
5 perunaa (siikli)

Kastike:
1 prk créme fraichea
2 rkl sitruunamehua
runsaasti tilliä (vajaa ruukku)
mustapippuria
suolaa
sokeria

Pilko paprika, omena, tomaatit ja suokakurkku paloiksi sekä retiisit kiekoiksi. Nypi savusiika joukkoon. Keitä parsakaali ja perunat kypsiksi, anna jäähtyä hyvin ja pilko sekaan. Valmista kastike parsakaalien ja perunien kypsyessä sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin, ja laita kastike tekeytymään jääkaappiin. Sekoita kaikki salaattiainekset keskenään ja lisää kastike, sekoita vielä hyvin. Tarjoa heti tai säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.

Pöytä katettuna, enää salaatti puuttuu.


Siinä sitä nyt on! Mums mums.


tiistai 16. heinäkuuta 2013

Kesäinen savusiikasalaatti

Tämä salaatti on todella herkullinen, (yllättävän!) mehukas ja terveellinen, sekä siinä määrin ruokaisa, että se riittää täyttämään vatsan sellaisenaan. Joskaan hyvä leipäsiivu kaverina ei tee haittaa.


Neljälle

salaattia
2 isohkoa tomaattia
1 suolakurkku
1 omena
4 retiisiä
1 prk raejuustoa
½ savusiika
3 kananmunaa keitettynä
puristettua sitruunanmehua
mustapippuria

Kokoa salaatin eri aineet mainitussa järjestyksessä. Pilko tomaatit, suolakurkku ja omena lohkoiksi, retiisit kiekoiksi. Nypi savusiika sopivan kokoisiksi palasiksi. Leikkaa kananmunat neljään osaan. Purista hieman sitruunanmehua joukkoon ja rouhi mustapippuria päälle.

sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Jäädytetty mansikka-pistaasikakku

Tämä kakku on aikanaan Glorian julkaisema. Se on loistava lämpimän kesäpäivän jälkiruoka, joka kruunaa koko aterian. Kakku maistuu paremmalta, kun maltat antaa sen sulaa kunnolla (väh. 1 tunti). Ensi kerralla ajattelin tehdä vastaavista aineista kerroksittain kootut annokset pikareihin tai laseihin ilman pakastamista. Tuorejuustotäyte maistui nimittäin mielettömän hyvältä heti valmistamisen jälkeen, ja pakastaminen vei siitä valitettavasti parhaimman terän pois. Mutta sulatessaan kakku tosiaan vaan paranee! Kuvassa kakku on vielä aivan jäässä, joten kannattaa odottaa, että mansikkamelba alkaa hieman valua.


 8 annosta
 
Mansikkamelba
8 dl tuoreita mansikoita
3 rkl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa

Tuorejuustotäyte
2 dl vispikermaa
200 g sitruunatuorejuustoa
1 dl turkkilaista jogurttia
½ dl sokeria
2 rkl juoksevaa hunajaa

Pohja
n. 9 savoiardikeksiä (minulla oli Schär)
1 ½ dl punaherukkatäysmehutiivistettä

Lisäksi
4 dl suolattuja, kuorellisia pistaaseja
5 dl tuoreita mansikoita

1. Huuhtele mansikat ja poista kannat. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi survokseksi. Lisää sokeri ja balsamiviinietikka. Vuoraa suorakaiteen muotoisen vuoan (minulla vuoan koko oli 12 x 30 cm) sisäpinta reilunkokoisella tuorekelmuarkilla. Kaada puolet mansikkasoseesta pohjalle ja jäädytä kerrosta pakastimessa noin 15 minuuttia.
2. Kuori sillä välin pistaasit ja valmista täyte. Vaahdota kerma kuohkeaksi. Lisää tuorejuusto, jogurtti ja sokeri. Lisää puolet kuorituista ja puolitetuista pistaaseista joukkoon, säästä loput koristeluun.
3. Kun mansikkasose on jäätynyt, lusikoi tuorejuustotäyte vuokaan täplittäin ja koloihin loppu mansikkasose.  Valuta vielä hunaja joukkoon. Jos haluat oikein kiemuraisen leikkuupinnan, pyöräytä haarukalla sieltä täältä samalla tavalla kuin tekisit tiikerikakkua.
4. Kasta keksit kummaltakin puolelta mehussa. Anna mehun imeytyä ja värjätä keksien pinta, noin 20 sekuntia molemmin puolin (gluteenittomat savoiardikeksit ovat niin tiiviitä, että niitä saa liottaa melkoisen kauan, kannatta halkaista kaksi ja tarkistaa, että se on riittävästi kostunut). Paina keksit täytteen päälle tiiviiksi pohjaksi. Saatat tarvita keksejä vähemmän tai enemmän vuoan koosta riippuen. Vedä tuorekelmun reunat suojaksi. Anna kakun jäätyä pakastimessa vähintään 6 tuntia, mielellään yön yli.
5. Kumoa kakku tarjoiluvadille ja irrota tuorekelmu. Anna kakun sulaa vähintään 45 minuuttia huoneenlämmössä ennen tarjoamista. Koristele pistaaseilla ja mansikoilla.

Suppilovahvero-pekonipiirakka

Tämän piirakan pohja oli hieman liian hajoavaa ja "hiekkaista" minun makuuni (pitäisi ehkä lisätä jotain kosteaa ainesta siihen...), mutta onneksi se maistui paremmalta seuraavana päivänä uudelleen uunissa lämmitettynä hieman lämpimänä, joten piirakkaa ei kannata syödä heti uunista ottamisen jälkeen, vaan anna sen tekeytyä rauhassa ennen tarjoilua! Piirakan kanssa tarjosimme raikasta salaattia.



Pohja:


100 g laktoositonta voita
3 dl Semper Fin Mix -jauhoseosta
1/4 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä
50 g juustoraastetta (Emmental)

Täyte:


½ l suppilovahveroita (itse otin pakasteesta, jos käytät tuoreita, paista ne ensin pannulla)
kevätsipulinvartta
100 g pekonia
½ punainen paprika
¼ tl suolaa
mustapippuria
1 tl rakuunaa
1 tl oreganoa
2 dl kermaviiliä
1 rkl mantelijauhetta
1 kananmuna
150 g juustoraastetta (Emmental)

Nypi rasva, jauhot ja suola. Lisää joukkoon juustoraaste ja kylmä vesi. Vaivaa taikina tasaiseksi massaksi ja painele ohueksi voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pilko sienet, kevätsipuli, pekoni ja paprika, ja freesaa niitä kevyesti pannulla. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja painele tasaiseksi. Paista uunissa hieman keskitasoa alemmalla tasolla 200 asteessa noin 35-40 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti salaatin kanssa!

torstai 11. heinäkuuta 2013

Fetamakkara ja uunikasvikset

Tässä hyvä arkiresepti, jos ei ole kovin kiire saada murkinaa pöytään. Sopisi makumaailmaltaan paremmin syksyiseksi päivälliseksi (vielä sienien kera), mutta maukasta tämä oli näin keskikesälläkin! Mainio vaihtoehto perinteiselle grillimakkaralle.


Neljälle

noin 800 g tuoreita kasviksia (minulla oli uusia perunoita, porkkanoita, kevätsipulia ja parsakaalia)
nokare voita tai öljyä
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta

1 pkt makkaraa (4 kpl)
pizzamaustetta tai oreganoa
1½ dl fetajuustoa
200 g (1 tlk) turkkilaista jogurttia

salaattia
omena
nektariini








Rapsuta perunoiden kuoret pois ja kuori porkkanat. Kuutioi perunat ja kevätsipulit, suikaloi porkkana ja lohko parsakaalit, jätä kaikki suht reilun kokoisiksi. Voitele laakea uunivuoka hyvin. Levitä kasvikset vuokaan. Kaada pinnalle oliiviöljyä ja ripottele mausteeksi suolaa, mustapippuria ja paprikajauhetta. Sekoittele isolla lusikalla, jotta mausteet leviävät tasaisesti. Kypsennä vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Halkaise makkarat niin, että puoliskot jäävät vielä hieman kiinni. Hienonna fetajuusto haarukalla ja sekoita turkkilainen jogurtti joukkoon. Täytä makkaroiden lovet juustotäytteellä. Mikäli täytettä jää, voit tarjota sen kastikkeena valmiin ruoan kanssa. Pane makkarat kasvisten päälle vuokaan. Ripottele makkaroiden päälle oreganoa/pizzamaustetta. Jatka kypsentämistä uunissa vielä 30 minuutin ajan. Tarjoa vihreän salaatin kanssa, jossa on mukana omenan ja nektariinin lohkoja mustapippuria unohtamatta!









Aurinkoista illan jatkoa!



Mitäköhän sitä keksisi jälkiruoaksi...






sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Vaniljainen marjapiirakka

Tämä ohje on mukaeltu Yhteishyvän (3/2013) vastaavasta ohjeesta ja nyt on pakko sanoa, että olipa todella mehukas piirakka! Tuoreena söimme tätä vaniljajäätelön kanssa (toimii!) ja parin päivän päästä sellaisenaan, jolloin piirakka oli yhä todella hyvää eikä laisinkaan kuivaa. Tähän voi laittaa mitä marjoja haluaa ja aion itsekin tehdä tästä jatkossa hieman muunneltuja versioita. Todella hyvä peruskakku kahvipöytään!


Pohja:
150 g margariinia
1½ dl sokeria
1½ dl gluteenittomia kaurajauhoja
1½ dl kookosjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
Täyte:
3 dl vaniljajogurttia
2 kananmunaa
½ dl sokeria
300 g marjoja (laitoin 150 g vadelmia ja 150 g mustikoita)
2 rkl perunajauhoja

Nypi rasva, sokeri ja kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon muna. Anna levätä jääkaapissa tunnin ajan. Sekoita jogurtti, munat ja sokeri. Taputtele taikina piirakkavuokaan tai irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjalle tasaiseksi levyksi. Älä paina taikinaa turhan lujasti. Kasta välillä sormet veteen, jotta taikina ei tartu niin paljoa sormiin taputellessa. Sekoita perunajauhot jäisiin marjoihin. Levitä marjat tasaisesti piirakan pohjalle aina reunoihin asti, älä siis jätä pelkkää taikinaa reunoihin. Valuta päälle jogurttiseos. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Mikäli pinta alkaa tummua liikaa laita päälle leivinpaperi. Anna jäähtyä vähintään tunnin ajan ennen tarjoilua, jotta maut pääsevät oikeuksiinsa. Nauti vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa!



torstai 4. heinäkuuta 2013

Paistettua siikaa inkiväärivoilla mustasieni-sipulipedillä, uusia perunoita ja tuunattu fetasalaatti

Avomieheni syntymäpäivän kunniaksi herkuttelimme tänään kesäisellä kala-aterialla. Siika oli hyvää, kuten aina hallista ostamani kala. Huippua oli myös se, että myyjä tarjoutui maustamaan kalani valmiiksi. Vau mitä asiakaspalvelua! Viime syksynä poimimiani mustatorvisieniä löytyi pieni pussi pakasteesta, ja päätin käyttää ne tähän. Mustatorvisieni oli meille molemmille uusi tuttavuus ja pidimme mausta todella paljon! Tänäkin syksynä pitää siis etsiä niitä metsästä. Aterian huonoin komponentti oli inkiväärivoi, ehkäpä siksi, että inkivääriä taisi lipsahtaa siihen hieman turhan paljon. Ja fetasalaatti pienin muutoksin oli aivan fantastista, sitä on tehtävä uudestaan tosi tosi pian! Ehkä jo heti huomenna... :)


Perunoina oli pientä ja söpöä, aina todella maukasta siikliä. Sienet kuullotin voissa kevätsipulin kanssa, mukaan pääsi itse sipulin lisäksi myös varsiosaa. Inkiväärivoissa minulla oli 4 rkl raastettua inkivääriä ja 4 rkl voita, mutta tämä tosiaan oli turhan väkevää meidän makuun. Siika oli putiikissa maustettu, kalan päälle taisi näkemäni mukaan päätyä tavallisten suolan ja pippurin lisäksi tilliä ja raastettua sitruunankuorta. Kaloja paistoin pannulla hyvässä voissa parisen minuuttia molemmin puolin.


Aterian täydensi i-h-a-n-a fetasalaatti (kuva ei valitettavasti anna oikeata kuvaa salaatin todella herkullisesta ulkonäöstä). Pohjalla Sorrin Emännän unelma -salaattia (käytämme tätä aina kun sitä on saatavilla!), lisänä granaattiomenan siemeniä, pannulla paahdettuja pinjansiemeniä ja murustettua fetaa. Lopuksi laadukasta oliiviöljyä ja mustapippuria päälle! Nam!

sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Törkeän hyvät kotitekoiset hampurilaiset


Kesäisen pyöräretken jälkeen syntyi pienellä vaivalla kaksi kipaletta todella maukkaita hampurilaisia. Saadaksesi vastaavan makunautinnon tarvitset:

Moilas-merkin Burger Bunseja
Sorrin Emännän unelma -salaattia
400 g jauhelihaa, grillimaustetta, emmentaljuustoa (noin 100 g)
Voita
Cheddar-sulatejuustolevyjä
Ketsuppia
Omatekoista majoneesia (ohje täällä)
Suolakurkkua
Tomaattia
Kevätsipulia

Valmista kasvikset: hienonna salaatti, leikkaa tomaatti ja suolakurkku ohuiksi siivuiksi sekä kevätsipuli vielä ohuemmiksi siivuiksi. Valmista jauhelihapihvimassa: sekoita jauhelihan sekaan kunnolla grillimaustetta ja emmentaljuusto. Painele massasta leivinpaperin päällä pyöreitä, ohuita, tiiviitä pihvejä (400 grammasta jauhelihaa tulee 7-8 pihviä). Ruskista voi pannulla ja pistä pihvit paistumaan kahdessa eri osassa. Kun olet kääntänyt pihvit ja antanut vielä hetken paistua, laita pihvien päälle cheddar-levyt tekeytymään. Sulata samalla pussissa olevan ohjeen mukaan Burger Bunseja yksi kerrallaan ensin mikrossa 30 sekuntia, leikkaa kahtia ja paahda sen jälkeen leivänpaahtimessa rapeaksi. Kokoa hampurilainen ja nauti!

torstai 2. toukokuuta 2013

Keväinen savulohisalaatti

Tämä salaatti on varsin maukas ja sopivan ruokaisa arkipäivän iloksi tai vaikkapa osaksi noutopöytää.

4 annosta

500 g perunoita + öljyä, suolaa ja timjamia
pieni punasipuli
500 g (1 nippu) vihreää parsaa
250 g lämminsavukirjolohta
½ rs herkkusieniä
50 g rucolaa
½ dl pinjansiemeniä

Marinadi:
4 rkl öljyä
1 rkl sitruunanmehua
½ tl suolaa
mustapippuria rouhittuna
ripaus sokeria
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori perunat ja leikkaa lohkoiksi. Kierittele öljyssä, suolassa ja timjamissa. Paista uunissa 35-40 minuuttia. Perunoiden paistuessa tee muut aineet valmiiksi. Hienonna punasipuli. Sekoita marinadin ainekset sipulin joukkoon ja anna maustua jääkaapissa. Kuori parsat nupun alapuolelta, leikkaa tyvestä pois noin 2-3 cm puumaista osaa. Keitä parsat kypsiksi kevyesti suolatussa vedessä, noin 4-5 minuuttia riippuen parsojen paksuudesta ja tuoreudesta. Huuhdo parsat nopeasti kylmällä vedellä, jotta kypsyminen lakkaa. Valuta parsat ja paloittele ne. Paista pannulla pinjansiemenet sekä niiden jälkeen pilkotut herkkusienet. Paloittele lohi (itse revin palasiksi sormin). Levitä rucola ja parsat tarjoiluvadille. Ota perunat uunista ja kaada niiden sekaan punasipulimarinadi, sekoita. Kaada seos vadille. Lisää päälle sienet, lohipalat ja pinjansiemenet. Nauti!