lauantai 26. elokuuta 2017

Valkosuklaa-mustaherukkakakku

Syksy tekee vähitellen tuloaan ja sehän tarkoittaa sitä, että herukka-aika on parhaimmillaan. Vaikka mustaherukka on monen mielestä herukoiden kuningas, punaherukka oli pitkään oma suosikkini. Käytin nimittäin aina viime vuosiin saakka mustaherukkaa ainoastaan mehuna flunssaa helpottamaan. Muutama vuosi sitten tilanne kuitenkin muuttui kun innostuin smoothieista, ja yhdeksi vakkariaamupalaksi muodostui paksu mustaherukkasmoothie. Kylmässä smoothiessa mustaherukoiden kirpeä maku pääsi todella oikeuksiinsa. Nyt syksyistä kakkua miettiessäni mieleeni juolahti, että voisin tarjota tuota aamupalasmoothieta vähän hienostuneemmassa muodossa. Näin kirpeä mustaherukka sai kaverikseen tyylikkään makean valkosuklaan ja mutakakkumainen sokerikakkupohja täydensi kokonaisuuden. Olen nyt ehtinyt tehdä kakkua jo pari kertaa ja se on molemmilla kerroilla onnistunut todella hyvin. Vaikka vierailta on irronnut lukuisia kehuja, parhaat ylistyssanat olen saanut kuitenkin mieheltäni, jonka mielestä tämä on "parasta kakkua pitkään aikaan". Jos sinäkin ihastut tähän kakkuun, suosittelen kokeilemaan myös muut mieheni mainitsemat kaikkien aikojen suosikkikakut: ylellinen samppanja-raparperikakku, törkeän hyvä porkkanakakku ja sitruunainen vadelma-valkosuklaa-juustokakku. Maukasta syksyä ihanien kakkujen parissa!




Pohja
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
100 g margariinia
1½ dl gluteenittomia hienoja jauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1½ tl leivinjauhetta

Mustaherukkatäyte
200 g mustaherukoita
1 dl vispikermaa
100 g turkkilaista jogurttia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g valkoista leivontasuklaata
½ dl sokeria
3 liivatelehteä
2 tl vettä

Valkosuklaatäyte
1 dl vispikermaa
100 g turkkilaista jogurttia
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g valkoista leivontasuklaata
1 liivatelehti
2 tl sitruunanmehua


Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja vuoraa myös reuna leivinpaperisuikaleilla.

Valmista pohja. Vatkaa sokeri ja huoneenlämpoiset munat kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sulata margariini mikrossa. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon hitaasti sekoittaen. Sekoita lopuksi joukkoon hieman jäähtynyt margariini. Varmista, että seos on tasaista. Kaada taikina irtopohjavuokaan ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 17 minuuttia. Pohja saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi mutakakkumaiseen tapaan. Anna pohjan jäähtyä hyvin ritilän päällä, valmista sillä aikaa mustaherukkatäyte.  Kun pohja on täysin jäähtynyt irrota se vuoasta ja poista leivinpaperit. Putsaa vuoka ja vuoraa pohja ja reunat uudelleen leivinpaperilla. Aseta jäähtynyt kakkupohja irtopohjavuokaan ja kiristä vuoka kiinni.

Valmista mustaherukkatäyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella hienoksi massaksi. Sulata valkosuklaa mikrossa täysteholla 10 sekuntia kerrallaan välillä lusikalla sekoittaen. Vaahdota molempia täytteitä varten vispikerma (2 dl) kovahkoksi vaahdoksi ja jaa kahteen kulhoon. Laita toinen kulho jääkaappiin odottamaan. Sekoita uudessa kulhossa jogurtti ja tuorejuusto tasaiseksi. Lisää joukkoon mustaherukkasose ja sokeri, sekoita tasaiseksi. Lisää sula valkosuklaa, sekoita. Lisää lopuksi vaahdoksi vispattu kerma (1 dl) ja sekoita varovasti sekaisin. Kuumenna vesi kiehuvaksi pienessä kattilassa. Purista liivatelehdet kuiviksi ja lisää yksitellen veteen. Jäähdytä hetki ja kaada ohuena nauhana herukkamassaan koko ajan sekoittaen. Kaada massa irtopohjavuokaan kakkupohjan päälle, tasoita pinta hellästi lusikalla. Anna hyytyä jääkaapissa 3 tuntia.

Valmista valkosuklaatäyte. Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Sulata valkosuklaa mikrossa täysteholla 10 sekuntia kerrallaan välillä lusikalla sekoittaen. Sekoita kulhossa jogurtti ja tuorejuusto tasaiseksi. Lisää joukkoon sula valkosuklaa, sekoita hyvin. Lisää lopuksi vaahdoksi vispattu kerma (1 dl) ja sekoita varovasti sekaisin. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi pienessä kattilassa. Purista liivatelehti kuivaksi ja lisää mehuun. Jäähdytä hetki ja kaada ohuena nauhana valkosuklaamassaan koko ajan sekoittaen. Kaada massa mustaherukkatäytteen päälle, tasoita pinta hellästi lusikalla. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia, mielellään yön yli.

Siirrä hyytynyt kakku tarjoiluvadille. Koristele mustaherukan marjoilla ja lehdillä. Kakku on parhaimmillaan oltuaan hetken huoneenlämmössä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti