keskiviikko 7. elokuuta 2013

Simppeli pyttipannu

Eilisestä ragùsta jäi muutamia perunoita yli (tai sitten keitimme niitä tarkoituksella liikaa...) ja viime viikon mökkireissulta taasen palautui yksi käyttämätön makkarapaketti, joten tottahan toki mieheni toivoi, että tekisin niistä pyttipannua. Meillä on tapana syödä pyttipannua muutaman kerran kesässä, ja tällaisen sadepäivän iloksi se sopi vallan hyvin. Kummallista pyttipannussa on se, että olemme molemmat sitä mieltä, että se maistuu toisen tekemänä paremmalta kuin itsen tekemänä. Tänä kesänä minä olen tainnut vastata kaikkien syömiemme pyttäreiden teosta, joten ensi kesänä on sitten minun vuoroni nautiskella vielä tätäkin paremmista pyttäreistä!


2-4 syömärille nälän suuruuden ja lisukkeiden määrän mukaan

8 kiinteämaltoista perunaa
1 pkt (400 g) grillimakkaraa
2 sipulia
Vogelin Herbamare yrttisuolaseosta ja/tai grillimausteseosta
margariinia

Keitä kiinteämaltoiset perunat kypsiksi mielellään jo edellisenä päivänä tai ainakin useita tunteja ennen kuin alat valmistaa pyttipannua. Parhaita perunoista tulee, kun pidät niitä yön yli jääkaapissa, jolloin ne pysyvät paistettaessa paremmin koossa. Kuutioi perunat ja grillimakkara sekä silppua sipulit pieniksi. Mikäli sinulla ei ole mielettömän isoa muurinpohjapannua, kannattaa ottaa kaksi eri paistinpannua makkaroita ja perunoita varten. Itse tykkään, että sipulit tummuvat kunnolla, joten aloitan ruskistamalla niitä margariinissa ensin hetken aikaa itsekseen. Mikäli pidät vaaleammista sipuleista, lisää ne perunoiden joukkoon vasta kun perunat ovat saaneet väriä. Tätä ruokaa tehdessä ei kannata säästellä lieden lämmön kanssa, koska vain riittävän kova lämpö (ja sopiva määrä rasvaa) antaa perunoille ja makkaroille rapean ja kauniin pinnan. Itse pidän liettä täysillä lähes loppuun asti, mutta tietysti lieden tehokkuuskin vaikuttaa paljon. Paistamisen yhteydessä mausta ainekset yrttisuolalla ja/tai grillimausteella. Jotkut vannoutuneet mustapippurifanit saattavat rouhaista vähän sitäkin joukkoon. Kun olet paistanut aineksia hyvän aikaa eli noin 15 minuuttia, yhdistä ainekset keskenään yhdellä pannulla, sekoita vielä ja tarjoile!

Potaatit pannulla paistumassa.
 

Joku saattaisi lisätä valmiiseen annokseen ketsuppia ja/tai sinappia.


Minä pistin tällä kertaa ääntä kohti ihan naturellina vaan. Ja tietysti hieman lämpimän maidon kera.


tiistai 6. elokuuta 2013

Ragù

Kun huusholli on jo kesän helteistä johtuen "mukavasti" lämmin niin miksen lisäisi pökköä pesään keittelemällä maailman mainiointa jauhelihasoosia tuntitolkulla - etenkin kun jääkaapissa seisoo avattu punkkupullo jokseenkin orpona. Siispä tuumasta toimeen. Ragùhan on italialaisissa keittiöissä kehitelty, usein jauhelihasta tehty, lihakastike, jonka valmistukseen käytetään vihanneksia (esim. sipulia, porkkanaa, selleriä), tomaattia ja punaviiniä. Ragù tarjoillaan perinteisesti keitetyn pastan kanssa. Ragù ei ole ratkaisu äkkinälkään, sillä kastiketta on hyvä keitellä hissukseen tunti jos toinenkin. Mutta se kannattaa, sillä lopputulos on todella todella suussa sulavan maukas!


4-6 annosta

margariini-öljyseosta
2 pienehköä sipulia
3 valkosipulinkynttä
3 pientä porkkanaa
500 g nauta-sikajauhelihaa
mustapippuria
suolaa
vajaa 1 rkl pizzamaustetta
1 rkl sokeria
2½ dl punaviiniä
1 tlk (400 g) kuorittuja tomaatteja
1 tlk (70 g) tomaattipyrettä

Pilko sipuli ja valkosipulit pieneksi. (Valkosipulia ei kannata missään nimessä pistää puristimesta läpi, koska se tuo ikävän kitkerän maun.) Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Minulla oli kolme pientä porkkanaa ja niistäkin palanen päätyi koirien suihin tiputtuaan lattialle, joten isoja porkkanoita ei kannata laittaa kahta enempää mikäli haluaa noudattaa ohjetta. Laita kannelliseen paistokasariin margariini-öljyseos kuumenemaan. Kuullota pilkottuja sipuleita ja raastettua porkkanaa muutaman minuutin ajan, mausta mustapippurilla ja suolalla. Lisää jauheliha kahdessa osassa, ruskista kypsäksi. Mausta vielä mustapippurilla, suolalla, pizzamausteella ja sokerilla, tarkista maku. Alenna lämpötilaa ja lisää punaviini. Anna poreilla 10-15 minuuttia ilman kantta, jotta suurin osa viinistä keittyy kasaan. Lisää kuoritut tomaatit (pienellä vesitilkalla kannattaa huuhtoa tölkistä kaikki tomaattisoseet mukaan kasariin) ja tomaattipyree. Laita kansi päälle ja anna lämpöä tulla siten, että kastike kiehuu rauhallisesti. Tee sillä aikaa jotain mukavaa, kun annat kastikkeen poreilla parin tunnin ajan. Älä kuitenkaan lähde niin kauas, ettet pysty sekoittamaan kastiketta muutamaan otteeseen ja varmistamaan, että tomaatit hajoavat sopivasti.

Koska söimme eilen pastaa, päätin heittää perinteiset ragùohjeet lisukkeiden osalta romukoppaan ja tarjoilla kastikkeen keitettyjen perunoiden kera. Annoksen pinnalle höyläsin tietysti muutamia parmesanlastuja. Salaattikomponenttina oli tällä kertaa oliiviöljyssä kieriteltyjä ja pilkottuja punaisen paprikan, avomaankurkun ja omenan paloja. Päälle truuttasin vielä hieman tummaa balsamicokastiketta. Peruna toimi muuten loistavasti kastikkeen ja parmesanin kanssa. Emme jääneet yhtään kaipaamaan pastaa. Onneksi kastiketta tuli niin runsaasti, että tätä saa syödä lähipäivinä vielä uudestaankin!

Parhautta ruoan saralla.

 
 

Tällaista Merlotia pääsi soossiin, sopi oikein mainiosti.


sunnuntai 4. elokuuta 2013

Vesimeloni-halloumisalaatti ja suklaisen vaniljainen marjakimara

Viikonloppu kului hyvässä seurassa mökkeilystä nauttien. Saunomisen, uimisen ja pelailun lomassa teimme maittavaa ruokaa. Ei siitä vaan pääse mihinkään, että ruoka maistuu aina vielä paremmalta raittiissa ulkoilmassa! Nautiskelimme keitettyjä kesäperunoita ja -porkkanoita uunissa paistetun kirjolohen kera. Kastikkeen virkaa toimitti kermaviiliin sekoitettu sinappi-kurkkusalaatti sitruunalla, sokerilla, suolalla ja mustapippurilla maustettuna. Makunautinto täydentyi vielä vesimeloni-halloumisalaatilla:


Neljälle

jääsalaattia
rucolaa
½ pienehkö vesimeloni
400 g halloumia
oliiviöljyä
mustapippuria

Revi jääsalaatti kulhon pohjalle. Lado päälle rucola. Levitä oliiviöljyä päälle ja rouhi mustapippuria. Kuutioi vesimeloni ja lisää päälle. Juuri ennen tarjoilua paista halloumit esim. grillissä ja lisää muun salaatin päälle. Tarjoile nopeasti, sillä halloumista tulee melko nopeasti kumimaisen sitkeää.


Jälkiruokana toimi yksinkertainen ja helteisenä kesäpäivänä mitä parhain marjakimara suklaakeksien ja vaniljakastikkeen kera:


Neljälle

1 pkt suklaakeksejä (Semper)
1 tlk Valio Vanilla vaniljakastiketta
1 rs tuoreita vadelmia
1 rs tuoreita mustikoita
½ l tuoreita mansikoita

Pilko keksit pienemmiksi paloiksi. Perkaa mansikat ja pilko pienemmiksi. Lado tarjoilumaljan pohjalle keksipaloja. Kaada päälle vaniljakastiketta. Lisää vadelmia, mustikoita ja mansikoita. Tee päälle toinen vastaava kerros. Tarjoile ja nauti!


Jälkiruoan kanssa tarjoilimme tämän kesän ehdotonta suosikkikuohariani Platino Pink Moscatoa. Viini on raikas ja kauniin värinen, ja siinä on vain 7 % alkoholia eli tästä juomasta ei tule äkkihumalaa. Moscato on suosikkirypäleeni vaaleiden viinien puolella, eli ei ollut yllättävää, että tämä viini on tuonut minullekin nautinnon kuohuviinien maailmassa. Useimmat kuoharit ovat minun makuun liian kuivia tai kitkeriä, mutta tässä viinissä ei ole niistä pelkoa. Eli kannattaa kokeilla niidenkin, jotka eivät erityisesti pidä kuohareista!



keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Iisi pasta carbonara

Tässä vielä heti perään toinen pastaruoka, jota valmistamme arjessa melko usein sen helppouden ja raaka-aineiden vähyyden vuoksi. Koska pekoni maistuu tässä erityisen hyvälle, kokeilimme kerran tehdä tätä ruokaa niin, että tuplasimme pekonin määrän sillä ajatuksella, että makunautintokin tuplaantuu. Vaan toisin kävi: ruoka ei ollutkaan enää niin hyvää. Kannattaa siis laittaa pekonia maltillisesti. Toinen oleellinen asia onnistumisen kannalta on pastan ja kastikkeen sekoittaminen keskenään. Eli pastan valutuksen jälkeen sitä ei kaadeta lautaselle ja kastiketta päälle, vaan pasta kaadetaan paistinpannulle, jossa seosta käännellään niin, että kastiketta menee mukavasti joka paikkaan. Hyvät pihdit ovat kätevä väline tähän. Vasta sen jälkeen koko komeus kaadetaan lautaselle.


Kahdelle

spaghettia (Semper)
½ pkt pekonia (eli 40-50 g / hlö on hyvä määrä)
½ iso sipuli
½ pkt Valion kolmen juuston ruokakermaa
mustapippuria
suolaa maun mukaan (varo ylimaustamista pekonin vuoksi!)
koristeeksi muutama lehti rucolaa (nyt ei ollut niin korvasin sen pätkällä silputtua kevätsipulin vartta)

Laita spaghettivesi kiehumaan. Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja paloittele pekonisiivut. Paista sipuli- ja pekonipaloja pannulla kullanruskeaksi, et välttämättä tarvitse rasvaa. Mausta mustapippurilla (ja suolalla). Kun pasta on melkein kypsää, lisää pannulle ruokakerma ja keitä hieman kasaan. Valuta pasta ja kaada se pannulle. Kääntele pastaa huolellisesti pihdeillä niin, että kastiketta menee joka puolelle (samalla pasta ikään kuin imee hieman kastiketta itseensä). Kaada seos lautaselle, koristele esim. rucolalla tai pilkotulla kevätsipulin varrella. Nauti vaikkapa maidon kera!


maanantai 29. heinäkuuta 2013

Kana-sinihomejuustopasta

Tomaatteja pitäisi käyttää (niitä on pöydällä kulhollinen) ja viikonlopulta jäi kimpale sinihomejuustoa. Mitä nopeaa niistä keksisi arkiviikon alkuun? No pastaa tietysti. Tämä oli mukavan täyteläinen ja mehukas pasta, vaikkei tähän tullutkaan varsinaista kastiketta.


Kahdelle

spaghettia (Semper)
broilerin rintafilettä tms. (minulla oli yrttimaustettuja)
1 tomaatti
mukavan kokoinen klimppi sinihomejuustoa
kevätsipulin vartta
mustapippuria

Laita spaghetit kiehumaan. Paista samalla broilerin rintafileet pannulla pienessä määrässä voi-öljyseosta, mausta tarvittaessa. Pilko odotellessa tomaatti noin 2 x 2 cm kuutioiksi. Kun broileri on kypsää, nosta palat pois pannulta ja lisää tomaattikuutiot pannulle, pyörittele niihin makua pannulta. Pilko broileri sopivan kokoisiksi paloiksi ja lisää joukkoon. Aivan viime hetkellä murusta joukkoon sinihomejuusto ja sekoita. Valuta kypsä spaghetti, lisää pannulle ja kääntele seosta. Jaa annokset lautasille, pilko päälle kevätsipulin vartta ja rouhi mustapippuria maun mukaan.

Tanskalaista lakritsia

 

Iloisena yllätyksenä sain yhdeltä sukulaiselta nimipäivälahjaksi tanskalaista käsin tehtyä lakritsia, joka täytti myös ruokavalioni asettamat kriteerit. Useissa lakritseissahan on vehnää, joten olen joutunut luopumaan mm. joistain Pandan tuotteista. Tanskalaisyritys on Johan Bülowin pyörittämä pulju, jonka valikoimaan kuuluu kattava määrä erilaisia lakritsituotteita (lisää tietoa tuotteista löytyy sivulta lakrids.nu). Oma pakettini sisälsi kolme tuotetta: tavallinen lakritsipötkö, kanelilla höystetty lakritsipötkö sekä rasiallinen kovia, pieniä lakritsimakeisia (vähän kuin pastilleja). Lakritsi maistui kaikissa näissä erittäin voimakkaasti, ja pieni pala riittikin taltuttamaan makeanhimon. Nämä ovat siis sarjassa tyylikkäät tasting-makeiset mättökarkkien sijaan! Ehdoton suosikkini oli tavallinen lakritsipötkö, hyvänä kakkosena tulivat rasiassa olevat makeiset. Kaneli ei mielestäni sopinut kovin hyvin yhteen lakritsin kanssa, joten kanelipötkö jäi jumbosijalle. Kaikissa oli kauniit ja tyylikkäät pakkaukset! Ja lakritsi maistui suussa vielä tunninkin kuluttua maistelusta...



torstai 25. heinäkuuta 2013

Täytetyt kesäkurpitsat

Ostimme torilta ihania kotimaisia kesäkurpitsoja ja mietimme mikä olisi niille hyvä käyttökohde. Yhden käytimme perinteisten uunijuuresten osana, ja loput kolme saivat täytteen ja juustohunnun yllensä. Pakko muuten sanoa, että Euroshopperin Emmental-juustoraaste (punainen) on huipputuote! Makua löytyy ja uunissa se antaa rapsakan pinnan eikä tummu liikaa. Yksi kokonainen tai isompi puolikaskin kesäkurpitsa riitti taltuttamaan nälän ilman muita lisukkeita.


3-6 annosta nälän suuruudesta riippuen

3 kesäkurpitsaa
400 g jauhelihaa
2 dl esipaistettuja tuoreita sieniä (eli noin 4 dl ennen paistamista)
1 kevätsipuli
2 dl kevytkermaa (noin 5 %)
grillimaustetta
mustapippuria
suolaa
timjamia
Emmental-juustoa

Pese kesäkurpitsat hyvin ja halkaise ne pituussuunnassa puoliksi. Koverra kesäkurpitsojen sisus esim. jäätelökauhalla. Ota sisus talteen. Lado kesäkurpitsan puolikkaat pellille leivinpaperille odottamaan. Paista jauheliha pannulla, mausta grillimausteella. Lisää joukkoon esipaistetut sienet (itselläni oli pakkasesta), kesäkurpitsojen sisus (pilko tarvittaessa) ja pieneksi pilkottu kevätsipuli. Mausta mustapippurilla, suolalla ja runsaalla timjamilla. Anna hetken tekeytyä, ja kun neste on vähenemässä lisää kevytkerma. Anna hautua vielä muutama minuutti. Lusikoi kesäkurpitsapuolikkaisiin reilusti täytettä. Ripottele päälle Emmental-juustoa. Paista keskitasolla 200 asteessa 10 minuuttia. Yksinkertaista ja hyvää!

maanantai 22. heinäkuuta 2013

Letulle lettuja

Nimipäiväni kunniaksi tekemämme ravintolakeikaus meni jokseenkin penkin alle, joten päätin korjata tilanteen tekemällä lettuja (yksi lempinimistäni on Lettu). HBLD:n blogista löytyikin aivan mainio ohje; nämä letut olivat täydellisiä! Miehenikin sanoi, ettei niistä oikeastaan edes huomannut, ettei kyseessä olleet "oikeat" vehnäletut. Miehen mukaan letuissa oli vähän vohvelimainen maku, mikä kuulemma oli vain hyvä lisä! Itse en oikein enää muista miltä vehnäletut maistuvat, joten minulle nämä olivat kaikessa ihanuudessaan täydellisiä! Kaiken lisäksi taikina oli todella helppo ja yksinkertainen valmistaa, ja letut pysyivät hyvin koossa. Paistoaika oli mielestäni vähän pidempi kuin vehnäletuissa.


7 lettua

4½ dl rasvatonta maitoa
3/4 rkl psylliumia
2 munaa
½ tl suolaa
1tl vaniljasokeria
1½ dl Semperin jauhoseosta (minulla oli puolet Fin Mixiä ja puolet karkeampaa Grov Mixiä)
1 rkl juoksevaa margariinia

juoksevaa margariinia paistamiseen

Sekoita psyllium maitoon ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää munat, jauhot, mausteet ja rasva.
Vatkaa tasaiseksi vispilällä. Anna taikinan turvota 30 minuuttia ennen paistamista.

Kuumenna paistinpannu ja lisää rasvaa. Annostele noin 1 kauhallinen taikinaa ja paista molemmilta puolilta ruskeaksi. Laita valmiit letut lautaselle. Herkuttele marjahillon, sokerin tai jäätelön kanssa!


Kaunis paistopinta. Ja rasvankäryäkin tuli ihan kuten vehnälettujen paistossa aikanaan!

sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Tortilla de patatas

Sunnuntaiaamuna nukuimme tavallista pidempään, jolloin nukuimme myös tavanomaisen aamupala-aikamme ohitse. Päätinkin siirtyä suoraan brunssitarjoiluun, jota varten pyöräytin espanjalaisen perunamunakkaan. Etsiskelin netistä sopivaa reseptiä, ja lopulta päädyin yhdistämään muutamasta eri reseptistä oman munakkaani. Olin suihkussa hieman liian pitkään, minkä seurauksena sipulit paistuivat turhan tummiksi, mutta muutoin tämä sopi varsin mainiosti brunssipöytään! Paistinpannuni oli myöskin vähän liian iso, joten munakas jäi aika matalaksi. Ensi kerralla otan siis pienemmän pannun.


5 keitettyä perunaa
1 kevätsipuli
oliiviöljyä ja margariinia
5 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
emmental-juustoraastetta

Viipaloi perunat. Laita pannulle reippaalla kädellä oliiviöljyä ja margariinia. Paista perunoihin kaunis pinta. Leikkaa sipuli ohuiksi kiekoiksi, ja lisää pannuun. Kuullota sipuleita kevyesti. Riko sillä aikaa kananmunat kulhoon, sekoita joukkoon suolaa ja mustapippuria. Kun perunat ja sipulit ovat saaneet kauniin ruskean värin, vähennä lämpöä ja kaada päälle juustoraastetta sekä kananmuna-mausteseos. Anna hyytyä rauhassa noin 5 minuutin ajan. Käännä munakas ison lautasen tai tarjottimen avulla, ja anna hyytyä vielä muutaman minuutin ajan. Koristele ja tarjoile!

perjantai 19. heinäkuuta 2013

Kuningatarjuustokakku

Tein loman ja viikonlopun kunniaksi juustokakun. Tässä kakussa on kolme kerrosta, mutta tämä oli kuitenkin aika helppo ja nopea tehdä. Maku oli hyvä, ei liian äklömakea. Tähän voisi sopia hyvin vaaleammatkin keksit (esim. Semperin Kolakeksit). Ensi viikolla onkin taas töihin paluu, joten leipomiset jää sitten vähemmälle...


Pohja:
1 pkt (12 kpl) Semper suklaakeksejä
50 g margariinia

Täyte 1:
3 kananmunaa
400 g (2 pkt) Philadelpia light -tuorejuustoa (maustamaton)
1dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1½ dl mustikoita
1½ dl vadelmia

Täyte 2:
1 dl kermaviiliä (kevyt)
1 prk (150 g) créme fraichea
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Päälle:
mustikoita ja vadelmia

Murskaa keksit tasaiseksi seokseksi ja sekoita sulatetun margariinin kanssa. Painele massa irtopohjavuoan pohjalle. Sekoita täytteen 1 aineet keskenään ja kaada pohjan päälle. Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin 50 minuuttia (täytteen tulee olla täysin hyytynyttä). Nosta kakku jäähtymään noin 30 minuutin ajaksi. Valmista täyte 2 sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Levitä täyte varovasti jäähtyneen kakun päälle. Paista vielä 175 asteessa 10 minuutin ajan. Anna kakun jäähtyä ja nosta vetäytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi (tai jopa yön yli) ennen tarjoilua. Koristele kakku mustikoilla ja vadelmilla.