keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Mansikkamousse, raparperisorbet ja kafferilimettivaahto

Illallinen huipentui kahden kesäisen maun, mansikan ja raparperin, suloiseen liittoon. Kirpeä raparperisorbet virkisti kermaisen täyteläisen mansikkamoussen ja kafferilimettivaahto säesti menossa mukana. Tekstuuria annokseen toivat sokeripaahdetut mansikat, pistaasipähkinärouhe ja voissa paistettu raparperi. Kokonaisuus oli todella onnistunut ja miehet innostuivat jopa santsaamaan. Mansikkamousse on tavanomaisesta poikkeava italianmarengin ansiosta ja vaatii sen vuoksi hieman enemmän vaivaa. Sorbet puolestaan on kolmella raaka-aineellaan todella helppo ja vaivaton valmistaa. Sorbet on parhaimmillaan heti jäätelökoneessa ajamisen jälkeen. Mikäli otat sorbetin pakkasesta, anna sen pehmetä huoneenlämmössä ainakin 15 minuuttia, jotta se ei ole rakenteeltaan liian hilemäistä ja saat tehtyä siitä kauniita kvenellejä.




Mansikkamousse

12 annosta

350 g mansikkapyreetä (noin 350 g mansikoita)
200 g italianmarenkia (ks. alla)
4 liivatelehteä
350 g kermaa

Italianmarenki
145 g sokeria
40 g vettä
75 g valkuaista


Valmista mansikkapyree soseuttamalla tuoreet mansikat sauvasekoittimella tai tehosekoittimella tasaiseksi massaksi. Mikäli käytät pakastemansikoita sulata niitä ensin mikroaltouunissa. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Tee italianmarenki. Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi, jätä odottamaan. Laita kattilaan sokeri ja vesi. Keitä 121-asteiseksi, ja lisää sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan nopealla tahdilla vatkaten. Vatkaa massa kiiltäväksi marengiksi ja punnitse siitä 200 grammaa. (Ylimääräisen marengin voit esimerkiksi pakastaa pursotuspussissa ja käyttää myöhemmin vaikka sitruunapiirakan päälle. Italianmarenki ei kärsi pakastuksesta.)

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi, jätä odottamaan. Kuumenna kattilassa muutama ruokalusikallinen mansikkapyreetä kiehuvaksi. Ota pois liedeltä ja lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatelehdet. Sekoita hyvin lusikalla. Lisää kermavaahdon sekaan koko ajan vatkaten italianmarenki, mansikkapyree ja liivate-mansikkapyreeseos ohuena nauhana. Lusikoi tai pursota massa pieniin tarjoilukulhoihin. Anna asettua kylmässä vähintään kolmen tunnin ajan ennen tarjoilua.




Raparperisorbet

6 annosta

450 g raparperia
100 g sokeria
½ dl vettä


Kuori ja pilko raparperi noin kolmen sentin pituisiksi paloiksi. Laita kattilaan raparperinpalat, sokeri ja vesi. Kiehauta ja keitä kovalla lämmöllä 3 minuuttia. Laske sitten lämpöä ja anna kiehua alhaisella lämmöllä vielä 5 minuutin ajan (tai kunnes raparperi on pehmeää). Anna seoksen jäähtyä hyvin ulkona tai jääkaapissa. Kaada seos tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. (Mikäli massasta ei tule käyttämälläsi laitteella riittävän tasaista, paseeraa massa halutessasi vielä siivilän läpi.) Kaada massa jäätelökoneeseen ja anna pyöriä 60 minuutin ajan. Tarjoile heti tai siirrä sorbet pakastimeen jämäköitymään tai odottamaan tarjoilua.


Kafferilimettivaahto

3 rkl sokeria
2 dl vettä
1 dl limetin mehua (noin 3 limettiä)
6 kafferilimetinlehteä
noin 2 tl lesitiiniä


Kiehauta kattilassa sokeri ja vesi. Ota pois liedeltä ja lisää kattilaan limetin mehu ja kafferilimetinlehdet. Anna liemen maustua muutaman tunnin ajan huoneenlämmössä. Siivilöi liemi korkeaan kulhoon (esim. 5 dl mitta-astia). Lusikoi joukkoon lesitiini ja vaahdota sauvasekoittimella. Lusikoi pinnalle muodostuvaa vaahtoa annoksen päälle juuri ennen tarjoilua. 

Vinkki: Voit säilyttää lientä jääkaapissa muutamien päivien ajan. Vaikka vaahto laskee ajan myötä, saat liemen vaahtoutumaan uudelleen sauvasekoittimella. Lopun liemen voit käyttää vaikkapa smoothien osana.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti