maanantai 1. kesäkuuta 2015

Lehtikaali-mustajuurikeitto ja lehtikaalisipsit

Illallisen toisena annoksena tarjoilimme meille perinteiseen tapaan (kasvis)keittoa. Mustajuuresta emme ole koskaan tehneet yhtään mitään, joten nyt oli aika korjata tilanne. Mustajuuren makuhan on mieto ja pehmeä, joten on oikeastaan vähän ihme, ettei se ole lyönyt itseään läpi suomalaisten keittiöissä. Lehtikaalista ja erityisesti lehtikaalisipseistä taasen on maassamme kohistu viime aikoina oikein urakalla. Päätimmekin laittaa lehtikaalia sekä keittoon että tehdä oheen niitä maankuuluja lehtikaalisipsejä. Keitto oli maultaan pyöreä ja alkukevääseen mukavan kevyt, olimmehan käyttäneet kermaa säästellen. Keitossa maistuivat siis päällimmäisenä kasvikset hieman parsakaalin makua muistuttaen. Lehtikaalisipsit puolestaan olivat henkäyksen ohuita ja erityisesti anoppi innostui niistä kysellen valmistusmetodin perään. Illallisen kolmannesta annoksesta kerron seuraavassa postauksessa...




Lehtikaali-mustajuurikeitto

6 annosta

150 g mustajuurta
150 g lehtikaalia
2 jauhoista perunaa
½ purjo (valkoinen osa)
2 rkl voita
1 rkl rypsiöljyä
6 dl kasvislientä
1 dl kuohukermaa
1 dl ruokakermaa
1 rkl sitruunan mehua
1 tl meiramia
½ tl rakuunaa
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä


Kuori ja paloittele perunat ja mustajuuret. Huuhdo kaalinlehdet, poista paksut lehtiruodit ja pilko mahdolliset isot lehdet pienemmiksi. Halkaise, huuhdo ja silppua purjo. Kuumenna voi-öljyseos kattilassa. Lisää purjo ja lehtikaali, kuullota sekoitellen 5 minuuttia. Lisää mustajuuri- ja perunapalat. Kaada päälle kasvisliemi ja anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia. Soseuta keitto esim. sauvasekoittimella. Lisää kermat, sitruunan mehu, meirami ja rakuuna. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin ja kuumenna kiehuvaksi. Tarjoile lehtikaalisipsien kanssa.


Lehtikaalisipsit

lehtikaalia
rypsiöljyä (sitruunalla maustettua öljyä)
kalaharinsuolaa (tai muuta rakeampaa suolaa)
(sitruunan mehua)


Huuhdo kaalinlehdet, poista paksut lehtiruodit ja halkaiset mahdolliset isot lehdet puoliksi. Laita kaalinlehdet kulhoon, kaada päälle hieman öljyä ja suolaa. (Mikäli haluat sipseihin raikkaamman säväyksen, voit käyttää sitruunalla maustettua öljyä tai pirskottaa sitruunan mehua valmiiden sipsien päälle.) Kääntele kaalinlehtiä käsin kulhossa niin, että öljyä ja suolaa tarttuu kaikkiin pintoihin. Lado kaalinlehdet uunipellille leivinpaperin päälle niin, että ne eivät ole päällekkäin. Paista uunin keskitasolla 150 asteessa ensin 10 minuutin ajan, minkä jälkeen käännä kaalinlehdet ympäri. Paista vielä 10-20 minuuttia, kunnes sipsit ovat rapsakoita. Varo, etteivät lehdet tummu reunoilta liikaa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti