sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Butter chicken

Butter chicken eli voikana on perinteinen intialainen ruoka, jonka makumaailma on miedon täyteläinen. Kastikkeessa olevat tomaatit tuovat raikkautta voin ja kerman rinnalle, ja cashwepähkinät puolestaan toimivat mukavina yllätyksinä ruokaa syödessä. Kastike ei ole lainkaan tulinen, joten se maistuu myös lapsille tai muutoin hot hotia kaihtaville. Annosta koristellessasi saat siihen halutessasi helposti lisää tulisuutta chilirenkaiden avulla.




6 annosta

800 g broilerin rintafileitä

marinadi
1½ dl maustamatonta jogurttia
1 rkl sitruunan mehua
2 tl garam masalaa
1 tl kurkumaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa

kastike 
2 dl cashewpähkinöitä
1 sipuli
50 g voita
1 rkl öljyä
2 tl paprikajauhetta
½ tl kardemummaa
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
½ tl suolaa
1 kanelitanko
1 laakerinlehti
2 dl kermaa

tarjoiluun
paahdettuja cashewpähkinöitä
tuoretta korianteria
punaista chiliä


Valmista marinadi joko edellisenä päivä tai vähintään muutama tunti ennen ruoan valmistusta. Laita laakeaan kannelliseen kulhoon jogurtti, sitruunanmehu ja mausteet. Sekoita hyvin. Pilko broilerin rintafileet mukavan kokoisiksi paloiksi ja kaada jogurttiseoksen joukkoon. Sekoita kunnes kaikki broilerinpalat ovat sekoittuneet marinadiin. Sulje kulhon kansi ja laita tekeytymään jääkaappiin yön yli tai vähintään muutaman tunnin ajaksi.

Paahda cashewpähkinät kuivalla paistinpannulla koko ajan sekoittaen kunnes ne hieman tummuvat. Kaada pähkinät lautaselle. Laita puolet pähkinöistä mortteliin ja rouhi ne pienemmiksi (voit tehdä tämän myös veitsellä mikäli käytössäsi ei ole morttelia). Säästä toinen puoli pähkinöistä tarjoiluun. Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna paistokasarissa voi ja öljy. Lisää sipulisilppu, paprikajauhe ja kardemumma. Kuullota sipuleita ja mausteita muutaman minuutin ajan. Lisää broilerinpalat marinadeineen, tomaattimurska, cashewpähkinärouhe ja suola. Sekoita. Lisää vielä kanelitanko ja laakerinlehti. Kiehauta, madalla lämpöä, peitä kannella ja anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Lisää kerma ja sekoita varovasti. Anna kiehua vielä miedolla lämmöllä ilman kantta 10 minuuttia.

Nypi korianterin lehdet ja hienonna niitä vähän veitsellä. Leikkaa chilistä ohuita renkaita. Tarjoile kana basmatiriisin kera. Koristele annos paahdetuilla cashewpähkinöillä, korianterisilpulla ja chilirenkailla.




lauantai 7. marraskuuta 2015

Pippurinen lihapata

Kermaisessa pippurikastikkeessa tarjoiltava naudan sisäpaisti on oiva koko perheen ruoka pimeneviin syysiltoihin. Lihan kypsentämisessä ei kannata kiirehtiä, jotta siitä tulee todella mureaa ja suussa sulavaa. Ruoka sopiikin siis parhaiten viikonloppuna tarjoiltavaksi. Vaikka kastikkeessa on pippurisuutta, makumaailma on kuitenkin kerman ja tuorejuuston ansiosta pehmeä. Tarjoilimme lisukkeena uunissa paahdettuja ruusukaaleja, mutta raikkaampaa kokonaisuutta kaipaavat voivat tehdä kylkeen vihersalaatin.




4 annosta

700 g naudan sisäpaistia
voita 
mustapippuria myllystä
suolaa myllystä
5 dl vettä
3 porkkanaa
3 sipulia
2 dl paistettuja suppilovahveroita
1 Knorr Fond "Du Chef" Rich Beef -mausteliemikuutio 
2 dl kermaa
100 g mustapippurituorejuustoa (ent. Mustapekka-juusto) 
Maizenaa


Paloittele liha muutaman senttimetrin kokoisiksi paloiksi. Ruskista lihapalat paistinpannulla voissa (tarvittaessa useammassa erässä) ja laita kasariin, rouhi perään ripaus mustapippuria ja suolaa. Kaada paistinpannulle 2½ dl vettä ja anna sen imeä maut, kaada kasariin. 




Kuori porkkanat ja sipulit. Pilko porkkanat noin 0,5 cm paksuisiksi kiekoiksi ja sipulit karkeaksi silpuksi. Kuullota porkkanoita ja sipuleita paistinpannulla voissa suppilovahveroiden kera, kaada kasariin. Kaada paistinpannulle 2½ dl vettä ja anna sen imeä maut, kaada kasariin. Lisää mausteliemikuutio. Sekoita. 




Anna kiehua hiljaisella lämmöllä kannen alla noin 2 tuntia kunnes liha on mureaa. Lisää kerma ja mustapippurituorejuusto, anna kiehahtaa ja varmista että juusto on sulanut. Suurusta Maizenalla haluamasi paksuiseksi paketin ohjeen mukaan. Tarjoile esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja paahdettujen ruusukaalien kera.




sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Blankon lammaspasta

Blanko on jo pitkään turkulaista katukuvaa värittänyt ravintola aivan Aura-joen kupeessa. Yksi Blankon ruokalistan pitkäaikaisista suosikeista on lammaspasta, joka ei ole menettänyt hohtoaan vuosienkaan vieriessä. Koska Blankosta ei ole mahdollista saada gluteenitonta pastaa, en ole voinut syödä kyseistä annosta ravintolassa enää viime vuosina. Aika iso surku muuten. Onneksi apu on kuitenkin lähellä, sillä lammaspastan resepti löytyy ensimmäisestä Turku lautasella -kirjasta, joka puolestaan lymyilee kotikirjastossamme. Siispä kaupan kautta kotikeittiöön toviksi puuhastelemaan ja voilà... Blankon lammaspasta on kuin onkin ilmestynyt eteeni! Taas kerran on pienen ihmisen päivä pelastettu.




Aurinkotomaattipesto
2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
2 tl Maldon-suolaa
6 rkl pinjansiemeniä
kourallinen basilikan lehtiä
2 rkl raastettua parmesania
1,75 dl extra virgin -oliiviöljyä

Valmista ensin aurinkotomaattipesto. Hienonna valutetut aurinkokuivatut tomaatit monitoimikoneessa. Lisää  joukkoon suola, pinjansiemenet, basilikan lehdet ja parmesanraaste. Lisää lopuksi oliiviöljy ohuena nauhana koko ajan lusikalla sekoittaen.

(Jätimme alkuperäisestä ohjeesta yhden valkosipulinkynnen pois ja laitoimme 2 dl:n sijaan hieman vähemmän extra virgin -oliiviöljyä, jotta lopputulos ei olisi niin öljyinen.)




4 annosta

400 g gluteenitonta tagliatelle-pastaa
400 g lampaan sisäfilettä
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
kourallinen villirucolaa
2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
6 rkl aurinkotomaattipestoa
parmesanlastuja


Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla kevyen ruskeiksi, siirrä sivuun odottamaan. Laita pastavesi kuumenemaan. Keitä pasta ohjeen mukaisesti. Pastan kypsyessä poista lihoista ohut kalvo terävällä veitsellä ja leikkaa parin sentin pätkiksi. Lyö valkosipulinkynnet veitsen lappeella ja leikkaa karkeaksi murskaksi. Kuumenna wokkipannu savuavan kuumaksi. Laita pannulle oliiviöljy, lihapalat ja valkosipulit. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista 1-2 minuuttia, jotta liha jää mediumiksi. Jos haluat lihoihin lisää väriä, voit hakea sitä joko liekittämällä tai grillistä. Siirrä lihat lämpimään vetäytymään (esim. folion sisään hieman lämpimään uuniin). Kaada valutettu pasta wokkipannuun. Sekoita joukkoon aurinkotomaattipesto nopeasti wokissa kuumentaen ja jaa pasta lautasille. Pyöräytä rucolat samassa pannussa ja jaa pastojen päälle. Annostele lihat lautasille rucolan päälle. Koristele paahdetuilla pinjansiemenillä ja parmesanlastuilla.




maanantai 19. lokakuuta 2015

Hieman parempi jauhelihakeitto

Tämä maukas arkinen keitto lämmittää mukavasti talvea odotellessa. Keitto on helppo ja kohtalaisen nopea valmistaa. Jauheliha kannattaa maustaa kunnolla; meidän mielestämme parhaiten sopii mustapippurin, smoked paprikan ja yrttisekoituksen muodostama liitto. Chilituorejuusto loppusilauksena tuo puolestaan juuri sopivasti syvyyttä makumaailmaan ilman, että keitosta kuitenkaan tulee tulinen. Todella hyvä keitto joka perheen arkipöytään!




4-6 annosta

400 g jauhelihaa
2 sipulia
tilkka öljyä
mustapippuria myllystä
3 tl smoked paprikaa
1 rkl pizzamaustetta
1½ litraa vettä
1 pss keittojuureksia
8 kiinteää perunaa
3 porkkanaa
pienehkö pala lanttua
2 Fond "du Chef" Beef -annosfondia
3 laakerinlehteä
12 maustepippuria
100 g chilituorejuustoa


Laita ½ litraa vettä kattilaan ja lisää joukkoon keittojuurespussi. Keitä muutaman minuutin ajan ja aja sileäksi sauvasekoittimella. Kuori ja pilko perunat, porkkanat ja lanttu. Hienonna sipulit. Lisää kattilaan 1 litra vettä sekä porkkana- ja lanttukuutiot ja yksi hienonnettu sipuli. Lisää vielä annosfondit, laakerinlehdet ja maustepippurit, ja keitä 5 minuutin ajan. Lisää perunakuutiot ja keitä vielä 15-20 minuutin ajan kunnes juurekset ovat kypsiä. Tällä välin kuumenna tilkka öljyä paistinpannussa, ja kuullota jäljellä oleva hienonnettu sipuli. Lisää joukkoon jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta mustapippurilla, smoked paprikalla ja pizzamausteella. Kun keiton juurekset ovat kypsiä, lisää joukkoon jauheliha-sipuliseos ja chilituorejuusto. Keitä muutaman minuutin ajan.




maanantai 28. syyskuuta 2015

Porkkana-linssikeitto

Ilma viilenee ja sade piiskaa maata. Kertaalleen olen käyttänyt jo villasukkiakin kotona. Alkaa olla jälleen keittojen kulta-aika vuodesta. Kuivakaapista löytyi avaamaton linssipaketti, jonka pohjalta mieheni lähti kehittelemään arki-illan keittoa. Valmistukseen kului kaiken kaikkiaan noin 45 minuuttia, joten tämän takia ei tarvitse koko iltaa keittiössä pyöriä. Vaikka tämä on kasviskeitto, se on linssien ja kookosmaidon ansiosta proteiinipitoinen ja sopivan täyttävä. Mikäli kuitenkin kaipaat jotain tykö, paahdettu leipä voinokareen ja muutaman sormisuolahipun kera voisi toimia. Ohje on maidoton.




4 annosta

500 g porkkanaa
2 dl punaisia linssejä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
5 dl kasvislientä
2 dl kookosmaitoa
1 keltainen chili
1 tl smoked paprikaa
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa myllystä
persiljaa


Pese, kuori ja pilko porkkanat. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulit ja valkosipulinkynnet. Lisää smoked paprika, kurkuma, juustokumina ja pilkottu chili sekä porkkanakuutiot, kuullota vielä hetki. Lisää kasvisliemi. Huuhtele linssit, kaada ne keiton joukkoon ja anna kiehua noin 15 minuutin ajan. Kun porkkanat ovat kypsiä, soseuta keitto sauvasekoittimella. Kaada joukkoon kookosmaito ja kiehauta. Mausta mustapippurilla ja suolalla makusi mukaan. Koristele mustapippurilla ja persiljalla.




perjantai 25. syyskuuta 2015

Simppeli ja terveellinen päärynäjälkiruoka

Tässä ihanan raikas ja todella yksinkertainen jälkiruoka, joka saa avokadosta jäätelömäistä kermaisuutta. Tehosekoittimen kannattaa antaa pyöriä hyvä tovi, jotta massasta tulee silkinpehmeää ja kevyttä. Rakenne on oikea, kun jälkiruoka sulaa suuhun. Tämä sai maistajien suut hymyilemään ja kelpaa varmasti myös lapsille!




2-3 annosta

3 erittäin kypsää päärynää
1 avokado
noin 1 dl mantelijuomaa (tai maitoa)
ripaus kanelia
tilkka vanilja-aromia
mulperimarjoja


Kuori ja paloittele päärynät, ja laita ne pakkaseen useammaksi tunniksi tai mielellään yön yli. Laita tehosekoittimeen jäiset päärynäpalat, paloiteltu avokado ja sen verran mantelijuomaa, että saat tehosekoittimen pyörittämään massaa. Aja tasaiseksi ja ilmavaksi massaksi. Mausta kanelilla ja vanilja-aromilla, ja anna massan pyöriä vielä. Lusikoi jälkkäri annosmaljoihin ja koristele kanelilla ja mulperimarjoilla. Tarjoile heti.

Mikäli haluat massasta jäätelömäisempää, kaada valmis massa kulhoon ja laita pakastimeen toviksi.




torstai 24. syyskuuta 2015

Kesäkurpitsarullavuoka

Tässä oikein näppärä ja maukas kasvispainotteinen vuoka arkeen tai vaikkapa viikonlopun saunailtaan. Makumaailmassa painottuvat juustot, tomaatit ja yrtit. Koska vuokaan ei tule kermaa, lopputulos on verrattain kevyt. Ole varovainen suolan kanssa, koska sekä feta että kaprikset tuovat ruokaan suolaisuutta. Mikäli sinulla ei ole arjen kiireessä aikaa väkerrellä kesäkurpitsarullia, voit raastaa kaiken kesäkurpitsan ja vain sekoittaa ainekset keskenään kulhossa ennen vuokaan kaatoa. Tällöin kuitenkin rullien antama miellyttävä purutuntuma jää pois. Kasvisversion puolestaan saat esimerkiksi korvaamalla jauhelihan karkealla soijarouheella.



4 annosta

2 keskikokoista kesäkurpitsaa
vettä
suolaa

3 dl tuoreita suppilovahveroita
400 g jauhelihaa
2 tl yrttisekoitusta
1 tl smoked paprikaa
mustapippuria myllystä
suolaa

200 g fetajuustoa
4 tomaattia
1 prk tomaattipyrettä
1 valkosipulinkynsi
1 punainen chili
3 rkl kapriksia
2 tl yrttisekoitusta
1 tl timjamia
reilusti mustapippuria myllystä
250 g juustoraastetta
öljyä


Huuhdo kesäkurpitsat ja leikkaa päät pois. Siivuta kesäkurpitsat isolla veitsellä pituussuunnassa noin ½ cm paksuiksi siivuiksi. Keitä siivuja reilusti suolatussa vedessä 2 min. ajan, jotta ne hieman notkistuvat. Valuta ja huuhdo kylmällä vedellä, jotta kypsyminen pysähtyy.

Raasta kesäkurpitsojen reunapalat karkeaksi raasteksi ja laita isoon kulhoon. Pienennä halutessasi hieman suppilovahveroita ja paista niistä neste pois kuumalla puhtaalla paistinpannulla, kaada kuivat sienet kulhoon kesäkurpitsaraasteen joukkoon. Paista jauheliha ja mausta yrttisekoituksella, smoked paprikalla, mustapippurilla ja suolalla. Kaada kulhoon. Murusta feta, pieneksi kuutioidut tomaatit, tomaattipyre, hienonnettu valkosipulinkynsi, hienonnettu chili, kaprikset ja mausteet kulhoon. Lisää lopuksi hieman yli puolet juustoraasteesta. Sekoita hyvin. 

Öljyä uunivuoka. Ota kesäkurpitsasiivu ja laita reilu ruokalusikallinen täytettä sen toiseen päähän. Rullaa niin, että täyte jää sisälle ja aseta pystyyn uunivuokaan. Tee samoin kaikille kurpitsasiivuille. Täytettä on runsaasti, joten lusikoi sitä rullien väliin niin, että rullat eivät kosketa toisiaan. Pirskota päälle hieman öljyä (itse käytin avokadoöljyä) ja ripottele lopuksi jäljellä oleva juustoraaste. Paista uunissa 225 asteessa noin 25 minuutin ajan. Anna makujen tekeentyä hetki ennen tarjoilua.







sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Kukkakaalipizzapohja ja tomaattikastike

Mekin sen toteamme: terveellinen pizzapohja on todella keksitty! Kukkakaalipizzapohjasta on nimittäin kohistu jo hyvän tovin - eikä turhaan. Me teimme siitä tänään oman versiomme emmekä voi kuin todeta, että täydestä meni kuin väärä raha! Kukkakaali ei maistu pohjassa laisinkaan ja valmis pizza näyttää pohjan nurjaltakin puolelta hämmästyttävän paljon vehnäpizzalta. Pizzapohja on todella helppo ja nopea valmistaa, kunhan keittiöstä löytyy monitoimikone. Suosittelemme myös valmistamaan oman tomaattikastikkeen, joka lyhyen veitsenheilutuksen jälkeen valmistuu liedellä itsestään. Pizzojen täytteenä meillä oli tällä kertaa jauhelihaa, tämän syksyn suppilovahveroita ja rucolaa sekä miehellä lisäksi vielä tomaattia. Nautimme pizzat myönteisen hämmennyksen vallitessa. Mies totesi lautasensa tyhjennyttyä: "vastoin kaikkia ennakko-oletuksiani pizzanälkäni on tyydytetty". Ja mikä parasta, tämän pizzan jälkeen ei tullut ähkyoloa.




2 pyöreää pizzaa

pohja:
500 g kukkakaalin nuppuja
100 g juustoraastetta
2 kananmuna
3 rkl mantelijauhoa
1 tl suolaa

tomaattikastike:
4 isoa kypsää tomaattia
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
nippu ruohosipulia
1 tl oreganoa
1 tl hunajaa
1 tl balsamicoa
1 tl öljyä
mustapippuria myllystä
suolaa myllystä


Aloita tomaattikastikkeesta. Lohko tomaatit. Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista halutessasi siemenet ja leikkaa pienemmeksi paloiksi. Laita kaikki ainekset paitsi öljy tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi massaksi. Kuumenna öljy kattilassa, kaada tomaattiseos joukkoon ja anna kiehua miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Sekoittele välillä. 




Tomaattikastikkeen muhiessa valmista pohja. Irrota kukkakaalista nuput ja hienonna ne monitoimikoneessa murumaiseksi. Rakenteen tulee muistuttaa couscousta/mannaryynejä. Sekoita kulkossa kukkakaalimuru, kananmunat, juustoraaste, mantelijauho ja suola keskenään. Levitä seoksesta uunipellille leivinpaperin päälle kaksi pyöreää pizzapohjaa (halkaisija noin 25 cm). Paista pohjia uunissa 225 asteessa 10-15 min. ajan kunnes ne ovat kauniin kullan värisiä. Nosta pohjat pois uunista ja anna hieman jäähtyä. Levitä pohjien päälle tomaattikastike, haluamasi täytteet ja juusto. Paista vielä 10-15 min. ajan kunnes juusto on kauniisti ruskistunut.




sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Myskikurpitsarisotto

Loppukesän terassikelit ovat parhaimmillaan! Kuten myös myskikurpitsat. Siispä sellaisesta risottoa tekemään. Vaikka myskikurpitsaa paistaa uunissa, jolloin sen maku tiivistyy, maku on kuitenkin melko pehmeä ja vaatii kaveriksi jotain tymäkämpää. Pekonia siis, mitäpä muutakaan. Pekonillahan kaikki ruokalajit nousevat aina astetta korkeammalle tasolle. Salvia puolestaan tasapainottaa todella kivasti pekonin ja parmesanin suolaisuutta ja tuhtiutta, jolloin lopputulos on täyteläinen, muttei luvattoman raskas. Kauniin värin salaisuutena taas on sahrami, mausteista kallein. Onneksi vain ripaus riittää. Valkoviiniin kannattaa panostaa sen verran, että risotosta jääneen viinin saa kumottua valmista risottoa nauttiessa. Tätä syödessä tuli kyllä mietittyä miksi ihmeessä me ei olla tehty risottoa piiiitkään aikaan. Oli nimittäin lähes laittoman hyvää! Onneksi myskikurpitsan toinen puolikas odottaa jääkaapissa vielä vuoroaan...





4-6 annosta

½ myskikurpitsa
öljyä
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
nippu tuoretta salviaa

2 salottisipulia
öljyä
3½ dl arborioriisiä
2 dl valkoviiniä
8-10 dl kanalientä
2 dl parmesania
ripaus sahramia
mustapippuria
140 g pekonia
kurpitsansiemeniä




Leikkaa kurpitsan kuori pois. Kuutioi kurpitsa kuutioiksi, ota siemenet talteen! Kierittele kuutiot öljyssä, mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia. Kun kurpitsakuutiot ovat lähes kypsiä, lisää kuutioiden päälle tuoreet salvianlehdet ja kurpitsansiemenet. Anna paistua vielä 5 minuuttia. (Mikäli haluat kurpitsansiemeniin enemmän väriä, paahda niitä uunin sijaan kuivalla paistinpannulla.)




Valmista risotto kurpitsan kypsyessä. Hienonna sipulit. Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipuleja hetki. Kaada joukkoon riisi, ja anna kypsyä välillä käännellen kunnes riisistä tulee läpikuultavaa. Tähän kuluu pari minuuttia. Lisää viiniä ja kuumenna siten, että seos kiehuu kevyesti. Kun viini on keittynyt noin puoleen, lisää kuumaa kanalientä 2 dl kerrallaan ja anna edelleen kiehua kevyesti. Jatka näin kunnes riisi on al dente eli napakan kypsää (tähän kuluu noin 20 minuuttia). Lisää ripaus sahramia risoton kypsyessä. 




Risoton ollessa lähes kypsää paista toisella pannulla ohuiksi suikaleiksi leikattu pekoni rapeaksi ja kaada talouspaperin päälle, jotta enin rasva imeytyy siihen. 




Mausta valmis riisi parmesanilla ja mustapippurilla, lisää joukkoon kurpitsakuutio-salvianlehtiseos, kurpitsansiemenet ja rapea pekoni. Sekoita. Tarjoile heti. Koristele kurpitsansiemenillä, rapealla pekonilla, salvianlehdillä, parmesanilla ja mustapippurilla.