tiistai 1. syyskuuta 2015

Kostea mustikkakakku, mustikkainen frozen yoghurt, paahdettua valkosuklaata ja lime-tuorejuustokreemiä

Kesäinen illallinen huipentui mustikkaiseen jälkiruokaan. Ennen varsinaista jälkkäriä tarjoilimme kuitenkin vielä juustolautasen, jolta löytyi lemppariamme manchegoa, pitkään kypsytettyä goudaa ja mehevää cheddaria. Maistelimme juustoja viikuna-, aprikoosi- ja marjahillon sekä hunajassa pyöriteltyjen saksan- ja pekaanipähkinöiden kanssa. Kokonaisuus oli mielestäni onnistunut ja kooltaan sopiva. Illallisen yhteydessä tarjottavista juustolautasista ei kannata tehdä liian massiivisia, jotta jälkiruoalle jää vielä tilaa. Tosin ainakin monilla naisilla taitaa olla erillinen vatsalaukku jälkiruokia varten...




Ja sitten sen jälkiruoan pariin. Tänä vuonna mustikkavarvut ovat notkuneet marjoja katketakseen, joten jälkiruoan pääraaka-aineen valinta kävi kuin itsestään. Yksi nykyhetken ruokatrendeistä on saman raaka-aineen työstäminen eri tavoilla samassa annoksessa, mistä sainkin idean laittaa mustikkaa jälkiruoan useampaan eri komponenttiin. Annoksen keskiössä oli mustikkakakku, joka muistuttaa rakenteeltaan porkkanakakkua eli on mielettömän mehevä ja maultaan täyteläinen kuitenkaan olematta liian raskas. Kakun voi tehdä muutamankin päivän etukäteen, koska se vaan paranee tovin jääkaapissa oltuaan. Jos et välitä kookoksen mausta älä pelästy, sillä se ei maistu kakussa voimakkaasti.

Toisena pääkomponenttina oli mustikkainen frozen yoghurt, joka on melkeimpä älyttömän helppo valmistaa. Jäätelön perusmassaa voit hyvin varioida lisäämällä siihen eri marjoja, hedelmiä, suklaata, pähkinöitä tai vaikkapa keksimurua. Tällä kertaa pitäydyin kuitenkin simppelisti mustikassa, koska jälkiruoassa oli niin monta komponenttia. Turkkilaisen jogurtin ansiosta jäätelöstä tulee maltillisen makeaa. Kakun ja jogurttijäätelön lisäksi annoksesta löytyi paahdettua valkosuklaata, lime-tuorejuustokreemiä, suklaakeksimurua, mustikkamaitovaahtoa ja tuoreita mustikoita. Jälkiruoan kanssa tarjoilimme kahvia ja jälkiruokaviinien kuningasta (alla), joka sopii hyvin sekä marjaisten että hedelmäisten jälkiruokien kanssa. Ja niin kesäinen illallinen sai arvoisensa päätöksen.

Viinisuositus: La Caliera Moscato D'Asti 2014 
 



Kostea mustikkakakku

noin 10 annosta

150 g voita
2½ dl sokeria
2 kananmunaa
2½ dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ rkl kanelia
½ rkl inkiväärijauhetta
1 vaniljatanko
½ dl oliiviöljyä
2 dl kookoshiutaleita
2 kypsää banaania
2 dl mustikoita


Kuutioi voi kulhoon odottamaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pingota leivinpaperi pyöreän irtopohjavuoan (halkaisija 25 cm) pohjalle ja laita leivinpaperisuikaleet myös vuoan reunoille. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaamista jatkaen. Yhdista kuiva-aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi taikinaan hitaasti vatkaten. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sisus taikinaan. Lisää vähitellen öljy ja kookoshiutaleet koko ajan vatkaten. Murskaa banaanit haarukalla ja lisää ne mustikoiden kanssa taikinaan, vatkaa tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista 40-45 minuuttia. Varmista kypsyys puutikun avulla: kun taikinaa ei enää tartu tikkuun kakku on valmis. Jäähdytä rauhassa huoneenlämmössä ennen tarjoilua. Leikkaa kakusta haluamasi mallisia paloja veitsellä tai esim. pyöreällä stanssilla.


Frozen yoghurt

1 kg turkkilaista jogurttia
2 dl sokeria
4 rkl juoksevaa hunajaa
1-2 dl mustikoita


Yhdistä jogurtti, sokeri ja hunaja. Kaada seos jäätelökoneeseen ja käynnistä kone. Soseuta mustikat sauvasekoittimella ja kaada sosetta vähitellen jäätelökoneen aukosta sisään. Mikäli haluat selkeämpiä "mustikkaraitoja" soseuta vain noin 1 dl mustikoita. Anna koneen käydä 45 minuutin ajan ja siirrä tarvittaessa vielä pakkaseen tekeytymään.




Paahdettu valkosuklaa

Pilko veitsellä valkosuklaa haluamasi kokoisiksi paloiksi tai reilun kokoiseksi rouheeksi. Laita suklaa pellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa 175 asteessa noin 5 minuuttia kunnes suklaa tummuu hieman. Varo, ettei suklaa pala.


Lime-tuorejuustokreemi

100 g maustamatonta tuorejuustoa
75 g voita
3 dl tomusokeria
1 limen mehu
1 tl vanilja-aromia (nestemäistä)


Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella huoneenlämpöiset tuorejuusto ja voi tomusokerin kanssa tasaiseksi massaksi. Lisää limen mehu ja vanilja-aromi, sekoita vielä hetki. Lusikoi kuorrute esim. Minigrip-pussiin ja laita tekeytymään jääkaappiin noin puolen tunnin ajaksi. Mikäli säilytät kreemiä jääkaapissa kauemmin, ota se huoneenlämpöön tovi ennen käyttöä. Leikkaa pussin kulmaan pieni aukko ja pursota kuorrutus jäähtyneen kakun päälle.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti