sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Savuteellä graavattua merilohta, manteli-perunalaatikkoa, hernepestoa ja maidossa haudutettua fenkolia

Aiemmin mainitsemani illallisen pääruokana tarjoilimme merilohta. Kokeilimme ensimmäisen kerran kalan maustamista savuteellä. Käyttämämme musta tee tuoksui vahvasti savulta ja tervalta, ja se olikin oiva valinta tähän käyttöön. Annoksen makumaailma toimi hyvin. Hernepesto ja fenkoli toivat annokseen raikkautta, ja manteli-perunalaatikko puolestaan pähkinäistä syvyyttä. Laatikko oli todella maistuvaa, mutta ulkonäkö oli turhan arkinen tällaiseen annokseen. Ajattelinkin kokeilla joku kerta valmistaa samoista aineksista pyrettä, jolloin lopputulos olisi astetta hienostuneempi. Manteli-perunalaatikkoon tulevaa mantelitahnaa voit hankkia esimerkiksi Ruohonjuuresta.




Savuteellä graavattu merilohi

4 annosta

600 g nahatonta merilohifileetä (paksuimmasta kohdasta)
1 rkl sormisuolaa
1 rkl sokeria
1 tl valkopippuria
3 tl savuteelehtiä (esim. Lapsang Souchong)
1 rkl öljyä


Leikkaa lohi kookkaiksi kuutioiksi. Kääntele kuutiot kulhossa suolan, sokerin, valkopippurin ja teelehtien seoksessa. Nosta kuutiot kulhossa peitettynä jääkaappiin maustumaan 3 tunnin ajaksi. Pyyhi mausteseos kalakuutioiden pinnasta mahdollisimman tarkkaan pois. Paista kalapalat kuumalla paistinpannulla öljyssä ensin minuutin ajan toiselta puolelta ja sitten noin minuutin ajan toiselta puolelta kalapalan paksuudesta riippuen. Kala saa jäädä keskeltä punertavaksi.


Manteli-perunalaatikko

8 annosta

1 kg kiinteitä perunoita
1 kananmuna
5 rkl mantelitahnaa (esim. Rapunzel)
2½ dl mantelimaitoa
250 g mascarponejuustoa
1½ tl suolaa


Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori perunat kuumina ja viipaloi ne uunivuokaan. Yhdistä kananmuna, mantelitahna, mantelimaito, mascarponejuusto ja suola. Sekoita voimakkaasti, jotta saat seoksesta mahdollisimman tasaisen. Valuta seos vuokaan perunaviipaleiden päälle. Paista uunissa keskitasolla 20 minuutin ajan kunnes neste on hyytynyt. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoamista.





Hernepesto

8-10 annosta

200 g pakasteherneitä
2 rkl pinjansiemeniä
3 rkl hienoa parmesanraastetta
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa
1 rkl sitruunan mehua
½ dl oliiviöljyä
noin 1 dl vettä


Sulata herneet. Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla kauniin ruskeiksi. Pane kaikki ainekset vettä lukuun ottamatta kulhoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Ohenna pesto vedellä sopivan juoksevaksi. Voit halutessasi jättää peston myös pyremäisemmäksi.


Maidossa haudutettu fenkoli

6 annosta

300 g fenkolia
3 dl maitoa
1 rkl oliiviöljyä
1½-2 rkl sitruunan mehua
½ tl suolaa


Siisti ja huuhtele fenkoli(t). Leikkaa fenkoli(t) pituussuunnassa ohuehkoiksi viipaleiksi. Keitä fenkoliviipaleita hiljalleen maidossa 6-8 minuuttia kunnes palat ovat napakan pehmeitä. Valuta maito kattilasta ja lisää öljy, sitruunan mehu ja suola. Pidä lämpimänä tarjoamiseen saakka.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti