sunnuntai 17. elokuuta 2014

Lohiceviche, parsakaalipyrettä ja maustettua smetanaa

Ceviche on kesäkauteen erityisen hyvin sopiva kylmä alkuruoka, jossa kala raakakypsennetään sitruunahapolla. Kypsentämiseen käytetään tyypillisesti limettiä, mutta tällä kertaa lisäsin joukkoon myös sitruunaa ja verigreippiä hieman moniulotteisemman makumaailman saavuttamiseksi. Cevichen kanssa tarjoilin keitettyjä parsakaalinnuppuja, parsakaalipyrettä ja maustettua smetanaa. Vielä on kesää jäljellä!




Lohiceviche

6 annosta

400 g lohta
1 punainen chili
½ punasipuli
1 valkosipulin kynsi
½ verigreippi
1 sitruuna
1 limetti
ripaus suolaa
ripaus sokeria
1 ruukku lehtipersiljaa
1 rkl oliiviöljyä

Leikkaa lohifilee pieniksi, noin 1x1 cm kokoisiksi kuutioiksi. Laita lohipalat kulhoon. Poista chilistä siemenet ja valkoinen osa, leikkaa se hyvin pieniksi kuutioiksi ja lisää lohipalojen joukkoon. Hienonna punasipuli ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi ja lisää joukkoon. Pese sitrushedelmät ja raasta jokaisesta kuorta lohipalojen päälle. Leikkaa veitsellä hedelmien kuori ja kuoren alla oleva valkoinen osa pois, jolloin saat kalvojen muodostamat hedelmälohkot näkyviin. Leikkaa hedelmälohkot yksi kerrallaan irti. Käytä pientä, terävää veistä. Kuutioi lohkot ja lisää ne lohen joukkoon. Kaada leikkuulaudalle tullut mehu lohipalojen päälle. Mausta suolalla ja sokerilla, sekoita hyvin. Laita marinoitumaan jääkaappiin 20 minuutin ajaksi. Hienonna sillä aikaa lehtipersilja, ja lisää se lopuksi cevicheen. Juuri ennen tarjoilua pirskota kalojen päälle hieman oliiviöljyä.


Parsakaalipyree

200 g parsakaalia
50 g voita
ripaus suolaa

Pilko parsakaali pienemmiksi nupuiksi ja keitä 8 minuuttia eli kunnes parsakaali on kunnolla kypsää. Parsakaalin väri säilyy kauniin vihreänä, kun keität ne ilman kantta. Soseuta kypsä parsakaali sauvasekoittimella, lisää voi ja suola. Sekoita hyvin. Anna viilentyä jääkaapissa ennen tarjoilua.


Maustettu smetana

1 prk smetanaa
1 rkl sitruunanmehua
1 tl sinappia
2 rkl tuoretta tilliä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

Hienonna tilli. Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti