sunnuntai 24. elokuuta 2014

Lasagne

Lasagne on eittämättä yksi kaikkien aikojen ruokaklassikoista! Eikä turhaan, sillä niin hyvää se on. Lasagne ei valmistu käden käänteessä, vaan se vaatii aikaa ja useita eri työvaiheita. Lopputulos kuitenkin palkitsee tekijänsä. Tarjoa lasagnen kanssa rehtiä ja yksinkertaista vihersalaattia.




250 g (1 pkt) Semperin gluteenittomia lasagnelevyjä
100 g juustoraastetta (emmentalia tai jotakin voimakkaampaa)
rypsiöljyä vuoan voitelemiseen


Näiden avulla lasagnen teko lähtee mukavasti liikkeelle...
 

Jauhelihakastike

400 g naudan jauhelihaa (10 %)
1 rkl rypsiöljyä
mustapippurilla
2 sipulia
2 porkkanaa
1 varsisellerin varsi
3 valkosipulinkynttä
400 g Mutti tomaattimurskaa
1 tlk tomaattipyrettä
2 dl punaviiniä (tai vettä)
1 lihafondinappi (Knorr Fond Du Chef Beef)
2 tl oreganoa
2 tl timjamia
1 tl smoked paprikaa
1 tl sokeria

Kuumenna rypsiöljy laakeassa pannussa ja kuullota sipuli. Lisää pannulle jauheliha ja ruskista, mausta mustapippurilla. Lisää karkeaksi raastetut porkkanat, pieneksi silputtu varsisellerin varsi ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Kääntele sekaisin ja anna paistua hetken aikaa. Lisää tomaattimurska ja -pyre, punaviini, lihafondi ja vesi, sekoita. Lisää vielä mausteet ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä kannen alla vähintään 1 tunnin ajan, mielellään pidempäänkin.




Valkokastike

1 l kevytmaitoa
3/4 dl maissitärkkelystä (tai perunajauhoja)
150 g juustoraastetta (emmentalia tai jotain vahvempaa)
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
hiven muskottipähkinää

Kiehauta 8 dl kevytmaitoa. Sekoita jäljellä olevaan kylmään (2 dl) kevytmaitoon maissitärkkelys tai perunajauhot, ja lisää suuruste kuumaan maitoon puuhaarukalla koko ajan sekoittaen. Anna kiehua 5 min. ajan koko ajan sekoittaen. Lisää juustoraaste ja mausta, sekoita tasaiseksi.




Lasagnen kokoaminen ja paistaminen uunissa

Kaada suorakulmaisen uunivuoan pohjalle vähän valkokastiketta. Lado päälle kerros lasagnelevyjä (paketista tulee esim. 4 x 4 levyn kerroksia). Kaada levyjen päälle ensin jauhelihakastiketta ja sitten valkokastiketta. Tee samoin loput kolme kerrosta, jolloin päällimmäiseksi tulee valkokastike. Ripottele päälle 100 g juustoraastetta. Paista kiertoilmauunin alatasolla 175 asteessa 45 minuutin ajan. Anna makujen tasaantua huoneenlämmössä vartin ajan ennen tarjoilua! 



Pastalevyjä, jauhelihakastiketta ja valkokastiketta vuorotellen.


Lopuksi päälle emmentalraastetta.


Anna valmiin lasagnen levähtää hetki ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti