tiistai 4. helmikuuta 2014

Herneet rokkaa!

Oli viime sunnuntaina pakko ottaa varaslähtö laskiaiseen, ei auttanut mikään! Joulusta yli jääneet kinkun palat olivat polttaneet pakkasessa jo reilun kuukauden, joten oli korkea aika ottaa ne käyttöön. Mikäpä olisi kinkun jäämille parempi lopputulema kuin päätyä osaksi vanhaa kunnon hernerokkaa. Siispä tuumasta toimeen ja keittoa väsäämään. Tämä on varsinaista pyhäpäivän herkkua, koska valmistamiseen kuluu useampi tunti ja jo edellisenä iltana on syytä pistää herneet likoamaan. Pulkkamäessä ehtii siis hyvin käydä kasvattamassa ruokahalua sillä aikaa kun keitto porisee hellalla, kunhan joku välillä pitää huolen ettei keitto pala pohjaan kiinni.


Perinteinen hernekeitto

8 annosta

2½ litraa vettä
500 g kuivattuja herneitä
2 tl suolaa
2 porkkanaa
1 sipuli
2 tl meiramia
500 g kypsää sianlihaa

Aloita keiton teko edellisenä iltana huuhtomalla kuivatut herneet ja panemalla ne isoon kattilaan veden ja suolan kera. Anna herneiden liota yön yli huoneenlämmössä. Siirrä kattila liedelle ja anna poreilla hiljalleen mielellään jopa parin tunnin ajan. Hämmennä keittoa aina välillä, jotta se ei pala pohjaan. Silppua sipuli ja leikkaa porkkana pienehköiksi paloiksi, ja lisää ne keittoon. Lisää myös meirami ja keitä puolisen tuntia. Pilko kypsä sianliha pieneksi, ja lisää keittoon puoli tuntia ennen tarjoilua. Tarjoile keitto sinapin (ja tuoreen leivän) kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti