sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Klassikkojälkiruoka Crème Brûlée

Olen jostain syystä aina pitänyt crème brûléeta haastavana jälkiruokana, johon en ole uskaltanut tarttua. Mutta mitä vielä - ainakin tällaisena perusversiona tehtynä tämä oli varsin yksinkertainen ja helppo toteuttaa. Ja lopputulos oli paljon parempi kuin kauppojen valmisversiot tai monen ravintolankaan tuotokset. Eli pieni vaiva on todella sen arvioinen! Raaka-aineissa ei kannata säästellä, käytä siis ehdottomasti aitoa vaniljatankoa (ei siis vaniljasokeria tms.) ja kunnon kuohukermaa. Koristelua ei myöskään kannata pilata pakastemarjoilla vaan panosta tuoreisiin marjoihin (jotka tosin näin talviaikaan ovat aika tyyriitä ja valitettavasti ulkomaisia.)


4 annosta

4 dl kuohukermaa
1 dl rasvatonta maitoa
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
6 kananmunan keltuaista

ruokokidesokeria
tuoreita marjoja

Laita kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko pitkittäin (jätä ylhäältä kiinni), avaa tangon puolikkaita ja raaputa siemenet veitsellä irti, ja lisää kattilaan. Laita joukkoon myös tanko. Kiehauta seos kattilassa, vatkaa odotellessa keltuaisten rakenne rikki kulhossa. (Ota valkuaiset talteen esim. marenkia varten.) Ota kattilasta vaniljatanko pois, ja kaada seos keltuaisten joukkoon koko ajan vatkaten. Lado neljä annosvuokaa isomman vuoan sisälle, ja täytä iso vuoka vedellä siten, että vesi yltää annosvuokien puoliväliin asti. Kaada seos annosvuokiin. Paista uunin alimmalla tasolla 150 asteessa 60 minuutin ajan, jolloin pinnat saavat hieman väriä. Ota iso vuoka pois uunista, nosta annosvuoat pois kuumasta vedestä ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Siirrä vuoat jääkaappiin ja anna tekeytyä vähintään kahden tunnin ajan. Ripottele vanukkaiden päälle ruokosokeria ja polta pinta rapeaksi kaasupolttimella (Claes Ohlsonilta saa riittävän hyvän polttimen muistaakseni 20 eurolla). Tee polttimen kanssa pyöreähköä liikettä koko ajan, jotta sokeri ei pala vaan ruskistuu sopivasti. Uunin yläosan grillivastusten kanssa ei kannata yrittää saada pintaa rapeaksi, koska se ei onnistu yhtä hyvin. Anna vanukkaiden levätä huoneenlämmössä vielä viitisen minuuttia, jotta kuoresta tulee varmasti rapea. Koristele annos tuoreilla marjoilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti