perjantai 17. tammikuuta 2014

Feta-jauhelihapihvit ja kesäkurpitsa-avokadolisuke

Työkaverin innoittamana päätin tehdä arjen iloksi Gullichsenien kuuluisaa avokadopastaa muistuttavaa kevennettyä lisuketta. Tästä puuttuvat pasta ja juustot, mutta muutoin pöperö mukailee suhteellisen orjallisesti pariskunnan lanseeraamaa reseptiä. "Pastan" kaveriksi tein tietysti jauhelihaa, tällä kertaa pihvien muodossa ja fetalla maustettuna. En ole koskaan oikein ymmärtänyt miksi korppujauhoja pitää laittaa jauhelihapihveihin höttöä tuomaan, joten näidenkin kanssa jatkan perinteisen lihaisella linjalla - hyvin ne pysyvät koossa kananmunan voimalla, etenkin kun paistaa pihvit kypsiksi uunissa eikä pannulla. Olisihan tähän kylkeen voinut vielä jonkun tsatsikin tapaisen sötkötyksen vääntää, mutta tällä kertaa kokonaisuus oli pelkistetympi. Aika mainion makuisia molemmat erikseen ja yhdessä, mutta tuo uusi lisuke nyt erityisesti ui makumieleni sopukoihin ja sitä katetaan ruokapöytämme iloksi ja arki-iltojen - ja miksei myös juhlavampien iltojen - ratoksi varmasti jatkossakin! Se sopisi loistavasti esimerkiksi kesän grillijuhliin...


Feta-jauhelihapihvit

8 kpl

600 g jauhelihaa
3 munaa
2 pientä sipulia
150 g fetaa
2 tl timjamia
2 tl oreganoa
2 tl paprikaa
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä maun mukaan

Silppua sipulit pieniksi ja kuutioi feta mukavan kokoisiksi paloiksi (itselläni oli noin arpanopan kokoisia). Sekoita kaikki ainekset käsikopelolla kulhossa, vaivaa hetken aikaa. Muotoile massasta käsien avulla pihvejä. Paista niitä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20-25 minuutin ajan.


Kesäkurpitsa-avokadolisuke

4 annosta

1 kesäkurpitsa (500 g)
2 kypsää avokadoa
1 lime
2 valkosipulinkynttä
½-1 punainen chili tulisuuden sietokyvyn mukaan
½ dl oliiviöljyä
kasa tuoretta basilikaa
kasa tuoretta korianteria
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Valmista ensin avokadoseos. Pilko avokadot kulhoon. Halkaise lime ja purista mehua avokadopalojen päälle. Hienonna valkosipulinkynnet (ei pusertimella!), chili ja yrtit, ja sekoita ne avokadopalojen joukkoon. Kaada sekaan hyvää oliiviöljyä ja sekoita hyvin. Jätä hetkeksi maustumaan. Pese kesäkurpitsa hyvin ja leikkaa päät irti. Mikäli haluat lyhyempiä suikaleita, leikkaa kesäkurpitsa keskeltä poikki (itse en tehnyt näin). Suikaloi juustohöylällä kesäkurpitsasta suikaleita. Leikkaa leveimmät suikaleet puoliksi pituussuunnasta, jotta saat niistä kapeampia ja siten tagliatellea enemmän muistuttavia. Kun kesäkurpitsan keskustasta alkaa näkyä siemenet, älä leikkaa enää vaan käytä keskiosa esim. kasvissosekeittoon. Sekoita kesäkurpitsasuikaleet ja avokadoseos keskenään, lisää tarvittaessa vielä oliiviöljyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti