sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Lohi-voileipäkakku

Suolaisena "täytekakkuna" valmistin juhliin voileipäkakun, jollaista en ole aiemmin tehnyt. Innoitus kakkuun tuli Kinuskikissalta. Gluteeniton leipä hieman jännitti, koska pelkäsin sen kuivahtavan tai hajoavan palasiksi. Kuivahtaminen osoittautui turhaksi peloksi, mutta leiväksi kannattaa valita tummaa paahtoleipää vastaava gluteeniton leipä, jonka tuntee entuudestaan ja joka ei kovin helposti murene. Muuten kakkua kootessa voi hermo kiristyä, kuten minulla kävi. Onneksi tilkkutäkkimäinen pohjakerros ei päältä päin näkynyt, joten taistelujen jälkeen pääsin kohtalaiseen lopputulokseen. Alunperin suunnittelin laittavani muotilla otettuja leipäkuvioita myös kakun reunustaa kiertämään, mutta siitä jouduin luopumaan, koska leipä oli niin hajoavaa, ettei sitä yksinkertaisesti riittänyt kuin hädin tuskin pohjaan ja noihin päällä näkyviin sydämiin. Joka tapauksessa kakku oli todella hyvää ja sai paljon kehuja myös vierailta. Tätä tarjoan siis varmasti jatkossakin!


15 annosta

noin 400 g tummia paahtoleipäviipaleita
maitoa

4 liivatelehteä
400 g lämminsavulohta (ilman nahkaa)
2 dl tillisilppua
1½ dl ruohosipulisilppua
2½ dl vaahtoutuvaa kevytvispiä
2 dl kevytmajoneesia
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1½ dl sinappi-kurkkusalaattia
valkopippuria
½ dl sitruunamehua

Koristeluun:
salaattia
persiljaa
2-3 isoa tomaattia

Vuoraa irtopohjavuoan pohja ja reunat kauttaaltaan tuorekelmulla. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja muotoile leivistä haluamiasi kuvioita. Voit tehdä perinteisten neliöiden sijaan esimerkiksi kolmioita tai ottaa piparkakkumuoteilla erilaisia kuvioita, minulla oli sydämiä. Kasta leivät molemmilta puolilta maitoon. Asettele leipäviipaleet irtopohjavuoan pohjalle tuorekelmun päälle haluamallasi tavalla, jotta saat kauniin kuvion. Ota huomioon, että pohja tulee olemaan valmiin kakun päällinen. Halutessasi voit myös laittaa leipää kakun reunoille.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Puhdista kala ja tarkista, ettei siihen jää yhtään piikkiä. Pilko kala pieneksi. Silppua tilli ja ruohosipuli. Vaahdota kevytvispi ja lisää se kalan joukkoon. Lisää seokseen majoneesi, tuorejuusto, kurkkusalaatti, tilli- ja ruohosipulisilppu sekä valkopippuri. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Lisää liivate-sitruunamehuseos täytteeseen ja sekoita hyvin.

Kaada täyte kulhoon varovasti, jotta asettelemasi leipäpalat pysyvät paikoillaan. Jos olet laittanut reunoille leipäpaloja, tasaa täytteen yläpuolelle mahdollisesti jääneet leipäviipaleet veitsellä leikkaamalla. Asettele kostutettuja leipäviipaleitä täytteen peitoksi yhtenäiseksi kerrokseksi. Tässä kohdin kannattaa käyttää mahdollisimman suuria leipäpaloja. Peitä vuoka kelmulla ja anna kakun hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia tai seuraavaan päivään.

Siirrä peitoksi laitetut kelmut syrjään ja aseta kulhon päälle tarjoilulautanen. Pidä lautasta vuoassa tiukasti kiinni, kun käännät vuoan ylösalaisin. Avaa irtopohjavuoka ja nosta se pois paikoiltaan. Irrota kelmut varovasti kakun ympäriltä.

Asettele kakun ympärille kakun reunaa lastalla varovasti nostaen salaatin lehtiä. Valmista tomaattiruusu kuorimalla 2-3 tomaattia kuorintaveitsellä. Kierrä pitkää tomaattirihmaa ympyrän muotoon ulkoa sisällepäin, kunnes pääset keskustaan asti ja ruusu on valmis! Laita ruusu keskelle kakkua ja ympyröi se persiljalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti