lauantai 14. maaliskuuta 2015

Hieman modernimpi karjalanpaisti

Sarpanevan pata on jo ainakin vuoden päivät odottanut kaapissamme tilaisuutta päästä tositoimiin. Kun pakkasesta löytyi tarjouksesta hankittuja karjalanpaistilihoja ja jääkaapista puolestaan vajaa pullollinen punaviiniä, niin sitä myötenhän padan kohtalo oli sinetöity. Ja hyvin pata lihoja syleilikin. Pitkä haudutusaika sulattaa lihat mureiksi ja rasvat pehmeiksi, eli ei kannata turhia hötkyillä kypsennyksen kanssa. Uutta twistiä ruokaan toivat punaviini ja lehtiselleri, jotka kohottivat makumaailmaa juuri sopivasti uudelle tasolle kuitenkin perinteistä karjalanpaistin henkeä kunnioittaen. Upea pata on ruokapöydän komistus, joten älä turhaan tee annoksia köökin puolella. Tarjoile karjalanpaisti minkäpä muiden kuin perunoiden, suolakurkkujen ja punajuurien kanssa.




6 annosta

1 kg karjalanpaistia (60 % sikaa ja 40 % nautaa)
3 porkkanaa
2 sipulia
2 lehtisellerin vartta
3 dl punaviiniä
3 dl vettä
15 maustepippuria
4 laakerinlehteä
1 naudanlihafondi"kuutio" (Fond du Chef Beef)
öljyä
suolaa
mustapippuria


Kuumenna öljy padassa. Ruskista lihapalat öljyssä, rouhi päälle suolaa ja mustapippuria. Kuori porkkanat ja sipulit. Halkaise sipulit neljään osaan ja pilko porkkanat reiluiksi paloiksi. Leikkaa lehtiselleri ohuehkoiksi kiekoiksi. Lisää sipulilohkot ja porkkanapalat pataan. Kaada sekaan punaviini ja vesi. Lisää maustepippurit, laakerinlehdet ja naudanlihafondi. Kypsennä uunissa 175 asteessa 1½ tuntia ilman kantta. Laita kansi päälle, ja anna kypsyä vielä 150 asteessa 1½ tunnin ajan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti