lauantai 28. maaliskuuta 2015

Shakshuka

Tämä herkkuruoka on pyörinyt kuluneen vuoden aikana monien ruokabloggaajien huulilla (eikä ihme!), joten täytyyhän minunkin kantaa oma korteni kekoon. Shakshuka tarjotaan perinteisesti Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa aamiaisena, mutta se sopii ehdottomasti nautittavaksi myös lounaana, päivällisenä tai ilta-aikaan. Eli milloin vain! Ja tämä on oikeasti mielettömän hyvää! Shakshukan voit tarjoilla sellaisenaan tai vaikkapa keitettyjen vihannesten kera. Itse tehty gluteeniton leipä sopisi myös mukavasti shakshukan kaveriksi. Tätä teemme pian uudelleen!




4-6 annosta

1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 rkl kookosöljyä
2 punaista paprikaa
1 keltainen paprika
2 punaista chiliä
1 tl kanelia
1 tl smoked paprika -jauhetta
1 tl juustokuminaa
2 rkl tomaattipyrettä
600 g jauhelihaa
mustapippuria myllystä
kalaharin suolaa
1 tlk säilöttyjä kirsikkatomaatteja (esim. biona organic)
2-6 kananmunaa
1 rkl sitruunan mehua
fetajuustoa
tuoretta persiljaa
(2 pepperonia)


Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kookosöljy isossa kasaripannussa, lisää hienonnetut sipulit ja kuullota. Leikkaa chilit ohuiksi renkaiksi ja paprikat reilun kokoisiksi suikaleiksi tai renkaiksi, ja lisää ne pannuun (jätä muutama chilirengas koristeluun). Mausta kanelilla, smoked paprika -jauheella, juustokuminalla ja tomaattipyreellä. Kypsennä viitisen minuuttia, jotta paprikat hieman pehmenevät. Lisää jauheliha ja ruskista se kypsäksi. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Kääntele sekaisin. Lisää kirsikkatomaatit ja anna porista ilman kantta viitisen minuuttia. Kääntele välillä. Riko kananmunat (yksi per ruokailija) seoksen päälle ja laita kansi päälle. Anna kypsyä vajaa 10 minuuttia, jotta valkuaiset hyytyvät mutta keltuaiset säilyvät vielä löysinä. Älä riko keltuaisia. Ota ruoka pois liedeltä. Viimeistele shakshuka sitruunan mehulla, murustetulla fetajuustolla, persiljasilpulla, chilirenkailla ja lisätulisuutta halutessasi pepperonirenkailla. Kanna upea pannu pöytään ja nauti heti!

Vinkki! Kananmunia kannattaa laittaa tasan syötävä määrä. Mikäli syöt aluksi vain osan shakshukasta ja kypsennät loput myöhemmin, laita silloin taas uudet kananmunat. Näin saat joka kerta tuoretta kananmunaa ja hieman löysästä keltuaisesta ihanan "kastikkeen".







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti