keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Mehukas linssi-juuressalaatti

Nyt tuli tehtyä niin hyvää arkipöperöä, että tätä kelpaa tarjota vähän spesiaalimmassakin tilanteessa! Uunijuurekset muka pelkkää talviruokaa - ehei. Uunijuurekset sopivat nimittäin mitä parhaiten myös kesäiseen salaattiin, jolloin lopputulos on miellyttävä lämpimien ja kylmien ainesosien yhdistelmä. Omena antaa salaattiin raikkautta ja belugalinssit yhdessä hapokkaan avokadokastikkeen kanssa sitovat koko homman kauniisti kasaan. Mikäli linssit eivät yksinään tyydytä proteiinin tarvettasi, salaatin voi tarjota isommalta tarjoiluvadilta vaikkapa grillipihvien kanssa. Silloin salaatista riittänee kuudellekin ruokailijalle. Minusta tämä salaatti on kuitenkin parhaimmillaan kun se saa yksin loistaa pääruoan roolissa!




4 annosta

1 bataatti
4 porkkanaa
4 punajuurta
1 rkl juoksevaa hunajaa
tuoretta timjamia
avokadoöljyä (tai rypsiöljyä)
mustapippuria myllystä
suolaa myllystä

1 dl belugalinssejä
3 dl vettä
mustapippuria myllystä
suolaa myllystä

1 omena
iso kourallinen rucolaa
pieni kourallinen suolaheinää
2 rkl pinjansiemeniä

kastike:
1 avokado
5 rkl maustamatonta jogurttia
1 limetin mehu

Kuori juurekset. Halkaise bataatti ja leikkaa se 0,5 cm paksuisiksi kiekoiksi. Halkaise porkkanat pituussuunnassa ja leikkaa punajuuret lohkoiksi. Pyörittele kaikki juurekset avokadoöljyssä ja rouhi joukkoon suolaa ja pippuria. Punajuuret kannatta käsitellä erikseen, jotta ne eivät värjää muita juureksia. Kumoa bataattikiekot uunipellille. Lisää porkkanien joukkoon tuoretta timjamia, pyörittele ja kumoa toiselle uunipellille. Lisää punajuurien joukkoon hunajaa, pyörittele ja kumoa porkkanoiden viereen. Laita pellit kiertoilmauuniin 175 asteeseen noin 45 minuutin ajaksi, kunnes juurekset ovat napakan kypsiä.

Juuresten kypsyessä valmista salaatin muut osat:

Huuhtele linssit kylmässä vedessä. Keitä linssejä vedessä ilman kantta 20-25 minuuttia eli kunnes ne ovat napakan kypsiä. (Lisää tarvittaessa vettä mikäli linssit meinavat palaa pohjaan.) Mausta suolalla ja pippurilla.

Huuhtele omena ja leikkaa siitä ohuita viipaleita. Paahda pinjansiemenet kevyesti kuivalla pannulla. Valmista kastike soseuttamalla ainekset sauvasekoittimella. Ohenna kastiketta halutessasi vedellä. 

Kokoa salaatti. Asettele lautasen pohjalle rucolaa ja suolaheinää. Laita seuraavaksi juurekset, sitten omenaviipaleet ja linssit. Ripottele päälle pinjansiemenet ja lusikoi lopuksi avokadokastike. Tarjoile heti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti