sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Britakakku - täytekakkujen kultamitalisti

Äitini tekemä Britakakku oli lapsena ehdoton lempitäytekakkuni, jota toivoin aina kaikkiin juhliini. Britakakun suosio liittyi kohdallani etupäässä siihen, etten ole koskaan liiemmin välittänyt perinteisistä kermakakuista. Vaikka Britakakussakin on perinteisen tapainen kakkupohja ja kermavaahtoa, marenki tuo siihen sopivasti rapeutta ja raikkautta. Britakakkuun tuovat vaihtelua eri marjat ja maustetut kermavaahdot. Päälle voi lisäksi ripotella mantelilastuja. Valmis kakku ei säily hyvänä pitkään, koska täyte kostuttaa marenkia. Eli jos teet kakun etukäteen, säilytä pohjia huoneenlämmössä kuivassa paikassa ja täytä kakku vasta juuri ennen tarjoilua. Joka tapauksessa Britakakku maistuu nykyäänkin (jopa gluteenittomana!) yhtä hyvältä kuin lapsena. Tätä parempaa kesätäytekakkua saa hakea!


pieni uunipellillinen eli noin 12 palaa (tai 6 palaa mikäli kakkunälkä on kova)

Pohja:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 keltuaista
1½ dl Semper Fin Mix -jauhoseosta
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl kevytmaitoa

Marenki:
2 valkuaista
1½ dl sokeria

Täyte:
2½ dl vispikermaa
1 prk makurahkaa (esim. vanilja tai mansikka)
tuoreita mansikoita

Vatkaa pehmeä tai sula voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset vaahdon joukkoon, ja laita valkuaiset toiseen kulhoon. Sekoita keskenään kuivat aineet, ja lisää ne vaahdon joukkoon maidon kanssa vuorotellen. Vatkaa tässä vaiheessa hitaalla nopeudella. Levitä taikinä lusikan avulla leivinpaperille ohueksi levyksi. Taikinaa on niukasti, joten kannattaa laittaa lusikalla 9 taikinakasaa leivinpaperille ja levittää ne tasaisiksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, ja lisää joukkoon sokeri koko ajan vatkaten. Marenki on valmista, kun se pysyy kulhossa kulhon ollessa ylösalaisin. Levitä marenki pohjataikinan päälle samalla tekniikalla (9 kasaa), marenki saa jäädä kauniin aaltoilevaksi. Paista pohjaa 175 asteessa keskitasolla noin 25 minuuttia eli kunnes marenki on saanut kauniin värin. Vedä leivinpaperin avulla kakku pois pelliltä pöytätasolle jäähtymään, ja anna jäähtyä hyvin. Vatkaa sillä aikaa kerma kovaksi vaahdoksi, sekoita joukkoon rahka. Siisti ja puolita mansikat. Leikkaa jäähtynyt pohja keskeltä kahti kahdeksi yhtä suureksi levyksi. Irrota varovasti ohuen lastan avulla pohjat leivinpaperista, ja nosta kahden lastan avulla toinen pohjista tarjoiluvadille. Lusikoi pohjan päälle kerma-rahkaseosta, ja lado päälle mansikoita. Varo täyttämästä pohjaa liikaa, jotta täyte ei valu pohjan yli. Kerma-rahkaseosta on todennäköisesti hieman liikaa, joten säästä loput siitä muuhun herkutteluun. Nosta lopuksi kahden lastan avulla toinen pohjapala täytteen päälle. Koristele esimerkiksi mantelilastuilla. Kakku on parasta tuoreena!


Pohja levitettynä leivinpaperille, tähän vielä marenki päälle ennen uuniin menoa.


Uunista tullut valmis pohja jäähtymässä pöytätasolla.


Valmis kakku nautittavaksi.


2 kommenttia: