Jokavuotiseen tapaan saimme anopilta ison kassillisen vastapoimittuja kantarelleja. Anoppi valmisti omista sienistään risottoa, joten miksipä emme mekin. Takapihaltamme löytyy niin iso puska timjamia, että sitä oli suorastaan pakko laittaa tähän(kin). Lisäksi viilasimme perinteistä kantarellirisottoa hieman parempaan suuntaan lisäämällä siihen maltillisen määrän pekonia. Ja kyllä, tulihan tästä vietävän hyvää. Jos siis saat käsiisi tuoreita kantarelleja, kannattaa niistä tehdä ainakin tätä.
4 annosta
10 dl kanalientä
250 g tuoreita kantarelleja
100 g pekonia
4 rkl tuoretta timjamia
mustapippuria myllystä
1 rkl öljyä
3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä3 dl risottoriisiä (esim. Carnaroli tai Arborio)
2 dl kuivaa valkoviiniä
1½ dl parmesania hienoksi raastettuna
Lämmitä kanaliemi kattilassa ja pidä lämpimänä miedolla lämmöllä. Pilko valmiiksi pekoni ja kantarellit, jätä muutama pieni kantarelli kokonaiseksi koristelua varten
Kuumenna öljy paistinpannussa. Ruskista puulastalla
hienoiksi pilkotut salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Lisää riisi ja sekoita nopeasti kunnes se on
läpikuultavaa
eli noin minuutin ajan. Lisää joukkoon viini ja keitä kunnes se on
lähes kokonaan haihtunut (seoksen tulee kiehua hiljaisella lämmöllä koko
ajan). Lisää kauhalla 2 dl lämmintä kanalientä ja keitä keskilämmöllä sekoitellen kunnes riisi on imenyt nesteen itseensä. Lisää jäljellä
oleva liemi
2 dl kerrallaan. Jatka keittämistä ja sekoittamista, ja pidä huoli, että
riisit
ovat imeneet liemen ennen kuin lisäät uutta (et välttämättä tarvitse aivan kaikkea kanalientä). Sekoita risottoa
varovaisin, pyörivin liikkein, jotta et riko riisinjyviä. Risotosta kuuluu
tulla kiinteää ja
kermaista, ei mössömäistä. Riisinjyvien tulee jäädä sopivan napakoiksi,
jotta niissä on purupintaa. Tähän kuluu noin 20 minuuttia. Älä
missään nimessä käytä kantta pannun päällä! Riisin kypsyessä kuumenna toinen paistinpannu. Paista siinä hetki pekoninpaloja rapeaksi kuumalla
lämmöllä, lisää sitten tuoreet pilkotut kantarellit ja timjami.
Ruskista 3-5
minuutin ajan, kunnes ne ovat kauniin ruskeita, mausta mustapippurilla. Kun riisi on sopivan kypsää
lisää sieni-pekoniseos joukkoon, kääntele. Lisää lopuksi parmesanraaste joukkoon ja anna sulaa risottoseokseen kevyesti sekoittaen. Koristele pienillä kantarelleilla ja tuoreella timjamilla. Tarjoile heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti