torstai 16. lokakuuta 2014

Suppilovahverokastike ja porkkana-perunamuusi

Suppilovahverot, tuttavallisemmin suppikset, ovat ehdotonta metsien kultaa! Vaikka lapsena pidin kovasti kantarelleista - ja ovathan ne mielettömän hyviä edelleen - suppilovahverot ovat nykyään minulle ehdoton sienisuosikki nro 1. Onneksi olen onnistunut löytämään suppiksia metsästä tänäkin vuonna, vaikka tämä ei kovin tuottelias sienivuosi olekaan. Ja kun suppiksia löytyy niistä on joka vuosi tehtävä ainakin kerran "sitä perinteistä sienikastiketta", joka kaikessa yksinkertaisuudessaan on vaan niiiiin hyvää. Kun seuraksi vielä valmistaa juuresmuusia ja voissa paistettua tuoretta kuhaa ei kotiruoka siitä enää paljoa parane. Eikä tarvitsekaan.
Porkkana-perunamuusi

6 annosta

10 perunaa
3 porkkanaa
noin 2 dl kevytmaitoa
muutama nokare voita
noin 1+1 tl suolaa

Kuori juurekset ja keitä ne suolalla (1 tl) maustetussa vedessä kunnolla kypsiksi. Kaada vesi pois, ja muussaa juurekset käsisurvimella mukavan takaiseksi massaksi. Lisää muutama nokare voita ja maitoa sen verran, että muusin paksuus vastaa toiveitasi. Varo survomasta muusia liikaa tai lisäämästä maitoa liikaa, jotta muusista ei tule liisterimäistä. Mausta lopuksi suolalla, tarkista maku ja tarjoile heti.


Suppilovahverokastike

4-6 annosta

1 l tuoreita suppilovahveroita
4 dl kuohukermaa
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
(maissitärkkelystä)

Puhdista sienet sudilla ja leikkaa kannan puiseva osa pois. Halkaise ainakin isommat sienet pitkittäissuunnassa ja puhdista vielä tarvittaessa. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes kaikki neste on irronnut ja haihtunut. Mausta suolalla ja mustapippurilla, ja kaada kerma sienten päälle. Sekoittele ja anna kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan. Lisää hieman maissitärkkelystä mikäli haluat kastikkeesta paksumpaa. Tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti