tiistai 7. helmikuuta 2017

Vaniljainen korvapuustibostonkakku

Bostonkakku on perinteinen ja näyttävä kahvipöydän kuningatar. Päätin tehdä siitä vielä hieman paremman laittamalla sisälle sekä korvapuustitäytteen että vaniljakreemin, joiden maut sopivat erittäin hyvin yhteen. Psylliumin tuoman herkän rakenteen vuoksi gluteenittomia pullia kohotetaan aina vain kerran eli sen jälkeen kun ne on leivottu valmiiksi. Gluteenittomat pullatuotteet kuivuvat nopeasti, joten ne kannattaa leipoa aina mahdollisimman lähellä tarjoamishetkeä.





pullataikina
2½ dl kevytmaitoa
25 g tuoretta hiivaa
2 tl psylliumia
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 kananmuna
n. 4 dl vaaleita Jytte-jauhoja
50 g pehmeää voita

korvapuustitäyte
50 g pehmeää voita
½ dl sokeria
1 rkl kanelia

vaniljatäyte
1 dl vaniljakreemijauhetta (Sallinen)
3 dl kylmää vettä

koristelu
3 dl tomusokeria
1½ rkl sitruunan mehua
1 rkl vettä

1 rkl mantelilastuja


Ota sekä taikinaan että täytteeseen tuleva voi pehmenemään huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen kuin aloitat leipomisen. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 22-24 cm) pohja ja reunat leivinpaperilla.

Valmista ensin vaniljatäyte. Mittaa vaniljakreemijauhe ja kylmä vesi kulhoon. Sekoita sähkövatkaimen keskinopeudella noin 5 min. ajan. Laita täyte jääkaappiin odottamaan.

Valmista sitten pullataikina lämmittämällä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva lämpimään maitoon ja lisää joukkoon psyllium käsivispilällä sekoittaen. Anna psylliumin turvota 5 min. ajan. Lisää joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna edelleen käsivispilällä sekoittaen. Lisää puolet jauhoista sähkövatkaimen taikinakoukuilla vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa viitisen minuuttia sähkövatkaimen taikinakoukuilla.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi levyksi, jonka paksuus on noin 5 mm. Levitä taikinan päälle ensin korvapuustitäytteen pehmeä voi. Ripottele päälle sokeri ja kaneli. Levitä päälle vaniljakreemi. Rullaa taikina varovasti pitkän sivun suuntaisesti rullaksi. Leikkaa rullasta 10 yhtä leveää pullaa. Asette pullat tasaisin välein irtopohjavuokaan leikkuupinta ylöspäin. Pullien väliin jää selkeät raot, mutta kohottamisen ja paistamisen aikana ne umpeutuvat. Anna kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla tunnin ajan. Paista 225 asteessa alakeskitasolla noin 20 minuuttia. Mikäli pinta tummenee liikaa laita päälle leivinpaperi. Irrota kakku vuoasta ja anna jäähtyä hyvin.

Valmista koristeet. Paahda mantelilastut kullanruskeiksi kuivalla pannulla ja nosta lautaselle jäähtymään. Valmista sokerikuorrute mittaamalla kulhoon tomusokeri, sitruunan mehu ja vesi. Sekoita huolellisesti tasaiseksi. Lisää tarvittaessa hiven vettä, jotta saat paksun, mutta valuvan kuorrutteen. Pursota sokerikuorrute jäähtyneen kakun päälle. Ripottele päälle mantelilastut. Tarjoile mahdollisimman nopeasti, mutta viimeistään saman päivän aikana.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti