sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Rinkilämunkit

Iloista ja ihanan aurinkoista vappua! Kotiuduimme eilen pieneltä ulkomaan reissulta, joten päätimme viettää vappupäivää rennosti kotosalla. Mieheni oli ennen reissua hankkinut tykötarpeet rinkilämunkkien tekoon, joten leppoisan aamun jälkeen tartuimme toimeen. Taikina on helppo valmistaa eikä kohotusta tarvitse tehdä kuin kerran. Paistamisessa digitaalinen paistomittari on oiva apuväline, jonka turvin kokemattomampikin munkkileipuri onnistuu varmasti. Olipa ihana nauttia tuoreita munkkeja takapihan lämmössä kummitädiltä saadun siman kera! Nämä munkit ovat sen verran maukkaita, että näitä tekee mielellään muutoinkin kuin pelkästään vappuhulinoihin. Mikäli haluat pakastaa osan munkeista, se onnistuu mainiosti. Jäähdytä vain munkit hyvin ennen pakastamista, ja sokeroi ne päältä vasta sulatuksen jälkeen ennen tarjoilua.




12 kpl

2½ dl rasvatonta maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl psylliumia
½ tl suolaa
1 kananmuna
75 g margariinia
6 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta 

paistamiseen:
1 l rypsiöljyä

pinnalle:
sokeria


Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Murenna siihen hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, psyllium ja suola. Anna turvota 10 min. ajan. Sekoita taikinaan sähkövatkaimen taikinakoukuilla muna ja sula margariini. Lisää jauhot vähitellen taikinakoukuilla vaivatan, kunnes saat taikinasta kuohkeaa. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinalla peitettynä 30 min. ajan. Jaa taikina 12 osaan ja pyörittele kauniiksi pulliksi. Käytä hieman jauhoseosta apuna, jotta taikina ei tartu käsiin. Pistä sormella reikä pullan keskelle ja pyörittele rinkiläksi. 

Kuumenna öljy kattilassa 170-180 asteiseksi. Laske reikäkauhalla öljyyn pari-kolme rinkilää kerrallaan kattilan koosta riippuen. Anna paistua noin 2 min. molemmin puolin, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Nosta rinkilät pois öljystä talouspaperilla päällystetylle lautaselle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. Kaada sokeria lautaselle, ja pyörittele hieman jäähtyneet rinkilät kauttaaltaan sokerissa.




2 kommenttia:

  1. Näitä kyllä voisi syödä mökillä kuoharin kera :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä toimisivat kyllä varmasti rentoon mökkitunnelmaan! Ei muuta kuin munkit "tulille" vaikka juhannuksena! :)

      Poista