sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivän lampaanpotkat ja manchego-perunamuusi

Kahden vuoden kuluttua Suomi juhlii isosti. Mutta on jo 98-vuotiaskin isänmaamme valtavan hieno asia, joten päätimme nauttia juhlapäivään sopivan ja sitä kunnioittavan juhla-aterian. Uusimmasta Etiketti-lehdestä löytyivätkin mitä sopivimmat reseptit, joita toki hieman sävelsimme paremmin omaan suuhun sopiviksi. Lampaanpotkat valmistuvat vähällä vaivalla pääosin uunin lämmössä, kuten myös lisukkeena tarjottavat kasvikset, joten juhlapäivänä ehtii hyvin tehdä muutakin kuin häärätä keittiössä. Myös kastike syntyy pienellä haudutusliemen tuunaamisella. Suomalaista perinneruokaa perunamuusia on viilattu hieman ylellisemmäksi manchegon avulla, joka muuten sattuu sopivasti olemaan meidän lempijuusto. Lienee sanomattakin selvää, että näillä sapuskoilla itsenäisyyspäivän juhlinta vain parani entisestään.




Lampaanpotkat

4 annosta

4 lampaanpotkaa
2 rkl voita
2 rkl öljyä
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
5 dl lihalientä
5 dl punaviiniä
10 timjamin oksaa

4 salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 oranssi paprika
1 pieni kesäkurpitsa

kastike
5 dl haudutuslientä
Maizena tummaa kastikesuurustetta
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä


Ota lampaanpotkat noin puoli tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Paista niihin kaunis väri kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita potkat uunivuokaan. Kaada paistinpannulle lihaliemi ja punaviini. Kiehauta seos ja kaada se uunivuokaan. Lisää tuore timjami. Peitä vuoka foliolla. Hauduta potkia uunin keskitasolla 150 asteessa 3 tuntia. Kuori sipulit ja paloittele ne. Poista paprikoista kanta, siemenet ja paloittele ne rouheiksi paloiksi. Leikkaa kesäkurpitsa vinosti viipaleiksi. Lisää kasvikset vuokaan, peitä foliolla ja paista vielä 150 asteessa 1 tunti. Tarkista, että liha irtoaa luusta helposti ennen uunista ottamista.

Siivilöi haudutusliemi. Asettele kasvikset takaisin uunivuokaan ja kuumenna uunin grillivastuksia vasten muutama minuutti, jotta saat niihin hieman väriä. Ota haudutuslientä 5 dl kattilaan, anna kiehua ja suurusta tummalla Maizenalla haluamasi paksuikseksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa lampaanpotkat manchego-perunamuusin, uunikasvisten ja kastikkeen kanssa. Koristele tuoreella timjamilla.




Manchego-perunamuusi

4-6 annosta

800 g jauhoisia perunoita
5 valkosipulinkynttä 
suolaa
50 g huoneenlämpöistä voita
1 dl kuohukermaa
200 g manchegoa hienoksi raastettuna
ripaus valkopippuria
suolaa myllystä


Kuori ja paloittele perunat. Kuori valkosipulinkynnet ja halkaise ne puoliksi. Laita perunat ja valkosipulinkynsien puolikkaat kattilaan. Lisää vettä vain sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Mausta suolalla. Keitä perunat kypsiksi ja kaada keitinvesi pois. Poista valkosipulinkynsien puolikkaat halutessasi. Vatkaa perunoiden rakenne rikki sähkövatkaimella hitaimmalla nopeudella. Lisää voi, kerma ja puolet juustoraasteesta. Vatkaa tasaiseksi ja lisää loppu juustoraaste, valkopippuri ja suola. Sekoita tasaiseksi. Lisää vielä tilkka kermaa mikäli haluat löysempää muusia.






2 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköistä.....uunissa ollessa ehtii ulos lenkille ja vielä kirjoittaa Joulukortitkin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin! Joulupuuhastelut sopivat oikein hyvin yhteen näiden valmistamisen kanssa. :)

      Poista