sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Katkarapukanapee, lohitartar, hernepyree ja retiisejä

Tässä edellisessä blogimerkinnässäni viittaamani ranskalaisen illallisen ensimmäinen alkuruoka, joka siis oli kokonaan kylmä. Kokonaisuus oli vilpittömästi loistavan mahtava, vaikkakaan en pidä kapriksista enkä ollut koskaan aiemmin tehnyt kylmää hernepyreetä. Katkarapukanapeen ja lohitartarin ohje on jälleen kirjasta Kokki ja viinikauppias Ranskassa. Hernepyree on Hans Välimäen kirjasta Chez Dominique (2004), mutta sävelsimme sitä vähäsen enkä oikein muista mitä hernepyreeseen lopulta tuli. Joka tapauksessa pyrettä ainakin paseerattiin huolella - ja kyllä se kannatti! Retiisit maustoimme vain oliiviöljyllä.


Katkarapukanapee

8 kpl

100 g katkarapuja
0,5 dl majoneesia
1 rkl ketsuppia
1 tl konjakkia
2-4 viipaletta paahtoleipää (esim. Pirkan karkea gluteeniton)
lohko sitruunaa
valkopippuria

Hienonna katkaravut. Lisää niiden sekaan majoneesi, ketsuppi ja konjakki. (Majoneesin teimme itse Herkkusuun ohjetta mukaillen, tosi helppoa ja hyvää!) Mausta sitruunamehulla ja pippurilla. Sekoita kunnolla ja laita hetkeksi jääkaappiin tekeytymään. Ota stanssilla paahtoleivästä pyöreitä paloja (älä käytä leivän reunoja). Tasaa katkarapuseos leivän päälle. Koristele kokonaisilla katkaravunpyrstöillä ja tuoreella ruohosipulilla.


Lohitartar

4-6 kpl

100 g graavia lohta
1 rkl karkeaa sinappia (Dijon)
2 rkl hienonnettua sipulia
1 rkl hienonnettua tuoretta ruohosipulia
1 rkl kapriksia (pieniä)
valkopippuria myllystä

Poista lohesta kaikki ruodot ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi viipaleet ja sekoita joukkoon muut aineet. Mausta pippurilla. Anna tekeytyä hetki jääkaapissa. Muotoile massa pieniksi muniksi kahden lusikan avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti