sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Punajuuri-fetajuustokakku

Päätin valmistaa pienokaisemme ensimmäiseen juhlaan suolaisen hyydykekakun - makeita hyydykekakkujahan olen tehnyt lukuisia, mutta suolaista en vielä kertaakaan. Pienen pohdinnan jälkeen päädyin valitsemaan pääraaka-aineeksi sesongin mukaisesti punajuuren. Kaveriksi valitsin varmasti toimivan fetan. Pohjaa varten voin suositella esimerkiksi tamperelaisleipomo Branderin maalaislimppua, joka on gluteenittoman lisäksi maidoton. Branderilla on muuten myös herkullinen gluteeniton saaristolaisleipä. Juhlien jälkeen mieheni keksi, että tähän olisi sopinut koristeeksi käytettyjen aineiden lisäksi tumma balsamicokastike. Se olisi antanut kakkuun makeutta etikkaisten punajuurten ja suolaisen fetan vastapainoksi.




Pohja
350 g gluteenitonta tummaa limppua
80 g voita

Täyte
220 g etikkapunajuuria
200 g fetaa
150 g crème fraîchea
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
1 dl vispikermaa
6 liivatelehteä
1 rkl etikkapunajuurien lientä
1 rkl vettä

Koristelu
50 g fetaa
kourallinen viinisuolaheinää
2 rkl gluteenitonta tummaa limppua murustettuna
ripaus mustapippuria myllystä


Valmista pohja. Hienonna leipä monitoimikoneen leikkuuterällä tai sauvasekoittimella muruksi. Säästä 2 rkl leipämurua koristelua varten. Sulata voi ja sekoita leipämurujen kanssa. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halk. 22 cm) pohjalle ja painele leipä-voiseos tiiviisti vuoan pohjalle.

Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Soseuta punajuuret sauvasekoittimella. Paloittele feta toiseen kulhoon ja soseuta ranskankerman kanssa tasaiseksi sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Lisää seokseen punajuurisose. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi ja sekoita täytteen joukkoon, kunnes massa on tasaista. Kiehauta punajuurten liemi ja vesi kattilassa. Lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatelehdet. Anna jäähtyä hetki ja lisää täytteeseen koko ajan lusikalla sekoittaen. Kaada täyte tasaisesti pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia. Irrota kakku vuoasta. Koristele murennetuilla fetakuutioilla, leipämurulla ja viinisuolaheinällä. Rouhi päälle hieman mustapippuria.




2 kommenttia:

  1. Punajuureesta on moneksi, todella mahtava makuyhdistelmä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, punajuuri taipuu moneen. Sitä pitäisi käyttää enemmän ja uusilla tavoilla, niin kotikeittiöissä kuin ravintoloissakin.

      Poista