keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Syksyn paras sienipiirakka

Syksy on sieniruokien kulta-aikaa! Erityisesti kantarellien ja suppilovahveroiden ystävänä olen blogannut edeltävinä syksyinä niistä useampiakin reseptejä; muun muassa tämän ihanan suppilovahverokeitontämän kasvispaistoksen ja tämän kantarellipiirakan. Nyt mieli teki taas sienipiirakkaa, mutta päätin tällä kertaa laittaa siihen sekä kantarelleja että suppilovahveroita. Muutkin sienet toki käyvät, joten valitse lempisieniäsi. Lisäksi piirakan pohjaan sain vinkin mieheni isoäidiltä: keitetty peruna mehevöittää taikinaa upeasti. Ja täytyy sanoa, että pohjasta tuli todella hyvä! Tämä katosi niin nopeasti vieraiden suihin, että piti leipoa toinen piirakka seuraavana päivänä, jotta pääsin itsekin maisteluhommiin. Iso peukku siis tälle piirakalle!




Pohja
200 g jauhoisia perunoita (3 kpl)
175 g voita
3½ dl tummia gluteenittomia jauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte
iso paistinpannullinen kantarelleja ja suppilovahveroita
2 sipulia
3 rkl tuoretta timjamia
1 rkl hunajaa
ripaus valkopippuria
1 tl suolaa
4 dl kermaviiliä
2 dl gruyre-juustoa

Koristelu
tuoretta timjamia


Valmista pohja. Keitä perunat kypsiksi ja hienonna ne haarukalla. Lisää perunoiden joukkoon pehmeä voi ja jauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 28-30 cm) pohjalle ja reunoille.

Laita sienet kuivalle paistinpannulle, kuumenna ja anna nesteiden irrota. Lisää joukkoon hienonnetut sipulit, kuullota hetken aikaa. Mausta timjamilla, hunajalla, valkopippurilla ja suolalla. Ota pois liedeltä, ja lisää lopuksi kermaviili ja puolet raastetusta juustosta. Sekoita tasaiseksi ja kaada seos taikinan päälle. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Paista 200 asteessa keskitasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. Koristele tuoreella timjamilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti