perjantai 5. kesäkuuta 2015

Balilainen kanacurry ja Base genep - Keltainen perustahna

Olimme tänä keväänä ulkomaanmatkalla, johon kuului yhtenä kohteena Bali Indonesiassa. Saari on ruokakulttuuriltaan rikas, ja kirjoittelinkin jo todella mieleenpainuvasta ravintolaelämyksestä, jonka saimme kokea Balin sisämaan kulttuurikaupungissa, Ubudissa. Vietimme Ubudissa useamman päivän, joten saimme myös mahdollisuuden tutustua sekä balilaiseen kotiin (joka muuten koostuu temppelin lisäksi yllättävän monesta rakennuksesta!) että perinteisen balilaisen ruoan valmistukseen. Kokemus oli antoisa ja ruoat todella maukkaita. Julkaisenkin nyt useamman postauksen sarjan, jossa kerron mitä kaikkea tulikaan kokkailtua. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan! Sarjan aloittaa lempeän tulinen kanacurry, jonka maustepohjana toimii base genep eli keltainen perustahna.


Kanacurry on kuvassa alhaalla. Muista kuvassa olevista ruoista kerron tarkemmin seuraavissa postauksissa.


Balilainen kanacurry

4-6 annosta

3 kanan rintafilettä
1 dl kuutioitua raakaa perunaa
7 valkosipulinkynttä
3 salottisipulia
1 kevätsipuli
2 punaista chiliä
3 rkl kookoskermaa
5 dl kanalientä
2 rkl keltaista perustahnaa (ks. alla)
1 rkl kookosöljyä
2 salamin lehteä (tai laakerinlehteä)
5 kaffirilimetinlehteä
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä


Halkaiset chilit ja poista siemenet. Hienonna salottisipulit, valkosipulit, kevätsipuli ja chilit. Leikkaa kanan rintafileet sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Kuumenna kookosöljy wokkipannussa. Kuullota salottisipulit, valkosipulit ja kevätsipuli kauniin vaaleanruskeiksi. Lisää keltainen perustahna ja kananpalat, sekoita. Kaada joukkoon kanaliemi ja anna kiehua hetken ajan. Riko salamin lehdet (tai laakerinlehdet) ja kaffirilimetinlehdet ja lisää joukkoon. Rouhi päälle suolaa ja mustapippuria, sekoita. Lisää lopuksi kookoskerma ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä 2 minuutin ajan. Tarjoile riisin kanssa.




Base genep - Keltainen perustahna

Keltainen perustahna on keskeinen osa indonesialaista keittiötä ja se toimii maustepohjana useille eri ruokalajeille. Tahna säilyy jääkaapissa 1-2 viikon ajan.


10 salottisipulia
15 valkosipulinkynttä
2 peukalonpään kokoista palaa galangajuurta
2 peukalonpään kokoista palaa inkivääriä
2 peukalonpään kokoista palaa kurkumaa (tai 1 tl kurkumajauhetta)
2 vihreää (vahvaa) chiliä
3 punaista chiliä
4 macadamiapähkinää
1 tl korianterin siemeniä
2 mausteneilikkaa
½ tl muskottipähkinäjauhetta
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl valkopippuria
1 rkl palmusokeria
1 sitruunaruohon varsi
2 laakerinlehteä (käytä mieluummin salamin lehtiä (salam leaves) tai curryn lehtiä jos vaan löydät)
2 tl katkaraputahnaa (käytä indonesialaista katkaraputahnaa, terasia, jos vaan löydät)
3 rkl kookosöljyä


Pese ja puhdista kaikki muut ainekset paitsi siemenet ja jauheet. Halkaise chilit ja poista niistä siemenet. Hienonna pieneksi salottisipulit, valkosipulinkynnet, galangajuuri, inkivääri, kurkuma, macadamiapähkinät ja chilit. Laita kaikki edellä mainitut hienonnetut ainekset, korianterin siemenet, mausteneilikat,  muskottipähkinäjauhe, mustapippurit ja valkopippuri isoon mortteliin. Jauha voimakkain ottein, kunnes saat aikaan tiiviin tahnan. Tähän kuluu hyvilläkin käsivoimilla ainakin 10 minuuttia. Kun tahna on valmista, paista sitä pannulla kookosöljyssä hetken aikaa. Murskaa käsissä sitruunaruohon varsi ja solmi kiinni (ks. kuva yllä). Lisää pannuun tahnan joukkoon palmusokeri, salamin (tai laakerin lehdet) lehdet, katkaraputahna ja solmittu sitruunaruohon varsi. Kypsennä miedolla lämmöllä varovasti sekoittaen noin 7 minuutin ajan.



Käyttämämme mortteli ei ollut mikään maanantaikappale...

Kokkaillessa oli hyvä ottaa välillä huikka tuoretta kookosvettä. Balilaiseen kotiin kuuluu mm. erillinen riisivarasto.

2 kommenttia:

  1. Mikä mausteiden sinfonia...niin myös varmasti makujen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tahna on kyllä hyvää - ja monikäyttöistä (kuten seuraavista postauksista käy ilmi). Mutta joutuu sen valmistamiseksi hommaamaan jonkun verran eri aineksia. :)

      Poista