sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Gado gado - Indonesialainen kasvissalaatti

Indonesialaisten ruokien postaussarja on viimeistä vaille valmis. Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä, on vuorossa yksi maan tunnetuimmista ruokalajeista. Gado on indonesian kieltä ja tarkoittaa sekoitusta. Gado gado onkin rikas sekoitus eri kasviksia, ja se voidaan tarjoilla joko itsenäisenä salaattiannoksena tai esimerkiksi lihan lisukkeena. Kaalin, kurkun ja papujen lisäksi tyypillisiä gado gadon aineksia ovat peruna ja maissi. Myös tofu (tai tempeh) kuuluu aina mukaan, ja usein annos sisältää lisäksi keitettyjä kananmunanlohkoja. Kaiken päälle kaadetaan maapähkinäkastike, joka on gado gadossa SE juttu. Kastike on nimittäin älyttömän hyvää! Gado gadon lisäksi maapähkinäkastiketta voi tarjoilla vaikkapa erilaisten kypsennettyjen lihojen, esim. vartaiden, kanssa. Tai yksinkertaisesti pilko lempikasviksiasi kulhoon ja kaada kastike päälle. Miten vain, maapähkinäkastike vie kielen mennessään! Pieni vaivannäkö on siis todellakin sen väärti.




4-6 annosta

5 dl valkokaalia suikaloituna
5 dl neulapapuja 5 cm pätkiksi leikattuna
5 dl mungpavun ituja
1 pkt kovaa tofua
1 pieni kurkku
3 rkl kookosöljyä

Maapähkinäkastike
3½ dl paahdettuja maapähkinöitä kuorineen
1 peukalonpään kokoinen pala galangajuurta
2 macadamiapähkinää
2 valkosipulinkynttä
1 vahva chili
½ tomaatti
5 rkl makeaa soijakastiketta (ketjap manis)
1 limetti
1¼ dl vettä


Valmista kasvikset ja tofu. Kiehauta vedessä nopeasti (alle minuutin) valkokaalisuikaleet ja mungpavun idut. Kaada vesi pois ja laita seos tarjoiluvadille odottamaan. Keitä neulapapuja vedessä 3 minuuttia, kaada vesi pois ja lisää pavut tarjoiluvadille. Kuori kurkku ja leikkaa se ohuiksi paloiksi. Leikkaa tofu kuutioiksi. Kuumenna wokkipannussa 3 rkl kookosöljyä ja paista tofukuutioita kunnes ne ovat vaaleankullankeltaisia. Sekoita kaikki ainekset sekaisin tarjoiluvadissa.

Valmista maapähkinäkastike. Halkaise chili ja poista siemenet. Laita isoon mortteliin maapähkinät, kuoritut valkosipulinkynnet, macadamiapähkinät, kuorittu galangajuuren pala sekä pilkotut chili ja tomaatti. Hiero niin kauan, että seoksesta muodostuu sileä tahna. Sekoita pannulla miedolla lämmöllä vesi ja tahna. Lisää makea soijakastike ja purista joukkoon limetin mehu. Sekoita hyvin. Kaada kastike kasvis-tofuseoksen päälle ja tarjoile heti.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti