sunnuntai 31. elokuuta 2014

Soupe à l 'oignon gratinée eli ranskalainen sipulikeitto

Perinteinen ranskalainen sipulikeitto lämmittää vatsaa ja sydäntä niin tällaisina loppukesän viileinä iltoina kuin keskitalven kovina pakkaspäivinäkin. Maku on täyteläinen, muttei liian raskas. Ilman leipää ja juustoraastetta keitto sopii mainiosti arkipöydänkin antimeksi, mutta gratinoituna se on oiva ranskalaisen illallisen alkupala. Pääruokana voisi tarjoilla vaikkapa kasarissa punaviiniliemessä ylikypsennettyä lihaa täyteläisen vihannespyreen kera. Talvella sitten...




4-6 annosta

50 g voita
600 g keltasipulia
½ tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria myllystä
1 laakerinlehti
1½ dl kuivaa valkoviiniä
2 rkl konjakkia
1 l lihalientä
tuoreita timjamin lehtiä
4-6 viipaletta tummaa gluteenitonta paahtoleipää ruokailijoiden määrästä riippuen (esim. Pirkka)
150-200 g gruyèrejuustoa ruokailijoiden määrästä riippuen


Kuori sipulit, leikkaa ne kahtia ja silppua ohuiksi ja tasapaksuiksi suikaleiksi. Sulata voi isossa kattilassa ja lisää sipulit sekoittaen hyvin, jotta kaikki sipulit peittyvät kunnolla voihin. Lisää suola, sokeri, mustapippuri ja laakerinlehti. Kypsennä sipuleita matalalla lämmöllä noin 30 min. ajan, jotta ne ovat saaneet väriä ja pehmentyneet. Voit pitää kantta osittain kattilan päällä. Lisää valkoviini ja konjakki. Keitä alkoholi pois ilman kantta ja lisää kiehuva lihaliemi, sekoita ja kiehauta. Laita kansi päälle ja hauduta vielä 20 min. ajan matalalla lämmöllä. Ota laakerinlehti pois. Tarkista maku, ja lisää lopuksi tuoreita timjamin lehtiä sekaan.

Kuumenna grilli tai grillivastus uunissa (260 astetta). Paahda leipäviipaleet kevyesti molemmin puolin joko grillisssä, uunin grillivastuksen alla tai leivänpaahtimessa. Jaa keitto uuninkestäviin annoskulhoihin. Laita jokaiseen kulhoon keiton päälle viipale paahtoleipää ja ripottele päälle juustoraastetta. Mausta kierroksella mustapippuria ja aseta kulhot grilliin tai uuniin grillivastuksen alle noin 4 minuutin ajaksi kunnes juusto on selkeästi sulanut ja saanut hieman vaaleanruskaa väriä pintaansa. Varo, ettei juusto pala. Tarjoile hieman jäähtyneenä.

Vaihtoehtoinen tarjoilutapa: Kaada sipulikeittoa annoskulhoihin. Laita päälle paahtoleipäsiivuista leikattuja crutonkeja, jotka olet paahtanut pannulla tuoreella timjamilla maustetussa öljyssä. Ripottele päälle juustoraastetta, jolloin se sulaa keittoon vähitellen ruokapöydässä.



Valmista keittoa, lisää vain tuoreet timjamin lehdet ja sekoita hieman.


Gratinoinnin kera valmiina tarjoiltavaksi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti