torstai 21. elokuuta 2014

Kukkakaalikeitto, jääfenkoli ja jääretiisi

Kermainen kukkakaalikeitto toimii niin alku- kuin pääruokana. Keiton samettinen koostumus ja täyteläinen maku vievät kielen mennessään. Tarjoilin kukkakaalikeiton savuporon, jääfenkolin, jääretiisin ja kurkkukuutioiden kanssa. Poro ja kukkakaali ovat muuten loistava makupari! Lisäksi paahdoin gluteenitonta saaristolaisleipää ja leikkasin siivut vinosti puoliksi. Avot!




Kukkakaalikeitto

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
600 g kukkakaalia
30 g voita
1½ dl kuivaa valkoviiniä
noin 10 dl kasvislientä
ripaus valkopippuria
ripaus suolaa
2 rkl vaaleaa balsamicokastiketta
1 tl hunajaa
1 dl kuohukermaa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Pilko kukkakaali pienemmiksi paloiksi. Kuumenna isossa kattilassa voi ja kuullota sipulit. Lisää kukkakaalit ja kääntele muutaman minuutin ajan. Lisää viini ja 8 dl kasvislientä. Mausta valkopippurilla, suolalla ja balsamicolla. Anna kiehua hiljalleen, kunnes kukkakaali on todella kypsää. Älä käytä kantta, jotta kaali ei kitkeröidy. Soseuta keitto seuvasekoittimella sametin pehmeäksi, varo roiskeita. Lisää kasvislientä mikäli keitto on liian paksua. (Mikäli haluat voit tehdä keiton tähän asti edellisenä päivänä ja jatkaa loppuun vasta tarjoilupäivänä. Siinä tapauksessa kuumenna keitto hiljalleen uudelleen.) Lisää hunaja, ja kääntele lopuksi joukkoon löysäksi vaahdoksi vatkattu kerma.




Jääfenkoli ja jääretiisi

1 fenkoli
retiisiä
jääkuutioita
kylmää vettä

Laita kahteen syvään lautaseen kylmää vettä ja jääkuutioita. Leikkaa fenkolista varret poikki. Pese fenkoli ja retiisi(t) hyvin. Laita fenkoli pystyasentoon ja vuole siitä pystysuunnassa ohuita siivuja esimerkiksi juustohöylällä tai juureshöylällä. Mitä ohuempia siivuja saat tehtyä sitä parempi. Aseta siivut vedenpinnan alle jäiden joukkoon. Leikkaa retiisistä hattu pois ja vuole myös siitä ohuita siivuja. Aseta retiisisiivut toiselle lautaselle. Anna tekeytyä vedessä rapsakoiksi.




Asettele keittolautasen pohjalle koristeet: muutama kurkkukuutio (ei kuoria!), savuporosiivusta tehty ruusuke, jääretiisisiivu ja jääfenkolia. Kaada keitto kannusta lautaselle vasta pöydässä. Muista myös kolmionmallinen leipäviipale.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti