torstai 17. heinäkuuta 2014

Välimerelliset lihapullat ja tsatsiki

Huh hellettä! Mieleni kaipasi tänään Välimeren tunnelmiin, ja koska olen tämän kesän tiukasti Suomen kamaralla päätin hankkia tuulahduksen Välimereltä ruoan muodossa. Pienoisen pohdinnan jälkeen päätin valmistaa lihapullia ja tsatsikia. En ole aiemmin laittanut kapriksia lihapulliin, mutta ne toimivat siellä(kin) oikein mukavasti. Muistan muuten vielä ajan, jolloin en oikeastaan pitänyt kapriksista. Mutta onneksi olen sittemmin tajunnut miten hyviä ja monikäyttöisiä ne ovat! Oodi kapriksille siis, sekä näille pienille että isommille varrellisille. Tsatsikista päätin tehdä tällä kertaa hieman fiinimmän, mutta silti todella helposti valmistettavan version. Tsatsiki kuuluu kyllä muun muassa majoneesin lisäksi niihin juttuihin, joita ei kannata ostaa kaupasta valmiina - itse tehty kun on niin paljon parempaa! Eikä tarvitse miettiä mitä lisäaineita tulikaan vaivihkaa mukana. Tsatsikia kannattaa tehdä kerralla hieman reilumpi annos (kuten tässä), koska sitä voi laittaa vaikkapa leivän päälle tuoreen tomaatin ja basilikan kera tai erilaisten grillattujen kasvisten (ja tietysti lihojen) höysteeksi.




Välimerelliset lihapullat

16 lihapullaa

400 g jauhelihaa
12 kalamataoliivia
2 tl kapriksia
2 kananmunaa
1 rkl Parmesan-juustoa
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
pieni kourallinen tuoretta basilikaa
2 rkl mascarponejuustoa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Laita kulhoon jauheliha, hienonnetut oliivit ja kaprikset, kananmunat, hienoksi raastettu Parmesan, hienonnettu basilika ja mascarponejuusto. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet pieniksi, ja kuullota tilkassa öljyä kevyesti pannulla. Lisää sipulit jauhelihamassan joukkoon, ja sekoita massa hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla, ja sekoita vielä hyvin. Pyöritä taikinasta 16 pienehköä pullaa uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa keskitasossa 200 asteessa 20 minuuttia.


Tsatsiki

500 g  turkkilaista jogurttia
1 kurkku
3 valkosipulinkynttä
loraus sitruunanmehua
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
2 tl kuivattua minttua
1 tl rouhittua mustapippuria
50 g fetaa

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja laita siivilään valumaan noin 30 min. ajaksi. Kumoa valutettu kurkku kulhoon, ja lisää sinne todella pieneksi pilkotut valkosipulinkynnet, sitruunanmehu, hunaja, suola, minttu, mustapippuri, sormin murustettu feta ja turkkilainen jogurtti. Sekoita tasaiseksi. Anna tekeytyä hetken ennen tarjoilua.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti