lauantai 15. huhtikuuta 2017

Ylellinen samppanja-raparperikakku

Tässä kerrassaan ihana kakku kevään ja kesän juhliin! Näyttävän ulkonäkönsä lisäksi kakku on todella raikas ja kuohkea, mikä johtuu kostutuksena käytettävästä samppanjasta (tai kuohuviinistä). Hapokas neste tekee kakkupohjasta mielettömän mehevän, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla sitä! Itse aion jatkossa kostuttaa perinteiset täytekakut aina hapokkailla juomilla; niissäkin kun valikoimaa riittää varmasti jokaiseen kakkuun sopien.  Kakkupohjana käytin hyväksi havaittua perinteistä sokerikakkupohjaa. Pohja kannattaa leipoa ja täyte laittaa hyytymään tarjoamista edeltävänä iltana. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun kostutus on tehnyt pohjista kuplivan kosteita, mutta ne eivät ole vettyneet vielä liikaa. Täyte jatkaa tyylikästä kokonaisuutta eikä ole liian makea. Hilloja rakastavat leipurit voivat toki laittaa täytteen alle raparperihilloa, mutta omaan makuuni tämä oli täydellinen näin. Myös vieraat ylistivät kakkua. Koristeet kannattaa asetella kakun päälle vasta vähän ennen tarjoilua, jotta ne eivät kostu ja säilyvät kauniina. Nautinnollisia juhlahetkiä!




Pohja
Perinteinen sokerikakkupohja

Kostutus
1½ dl samppanjaa (tai kuohuviiniä)

Täyte
2 dl kuohukermaa
3 prk Deluxe Champagne Rhubarb -jogurttia (Lidl, à 150 g)
3 liivatelehteä
1/4 dl vettä

Koristelu
1 dl kuohukermaa
1 dl mascarponea
½ dl tomusokeria
macaroneja
syötäviä orvokkeja


Valmista perinteinen sokerikakkupohja erillisen ohjeen mukaan.

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan sahalaitaisella veitsellä. Kostuta pohjat lusikoimalla niille samppanjaa (tai kuohuviiniä). Laita alimmainen kakkupohjalevy irtopohjavuoan pohjalle. 

Valmista täyte. Vatkaa kuohukerma melko kovaksi vaahdoksi. Kumoa jogurtit vaahdon joukkoon, sekoita lusikalla. Kiehauta 1/4 dl vettä pienessä kattilassa, ja liuota siihen kuivaksi puristetut liivatelehdet. Kaada vähän jäähtynyt liivate-vesiseos ohuena nauhana jogurtti-kermavaahtoseokseen koko ajan lusikalla sekoittaen. Kaada täyte irtopohjavuokaan kostutetun pohjalevyn päälle, tasoita pinta. Nosta toinen kostutettu pohjalevy varovasti täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

Siirrä kakku tarjoiluvadille. Vatkaa 1 dl kuohukermaa melko kovaksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja tomusokeri, sekoita sähkövatkaimen hitaimmalla nopeudella tasaiseksi. Levitä seos kakun päälle ja sivuille lastalla. Koristele juuri ennen tarjoilua macaroneilla ja orvokeilla.



1 kommentti: