lauantai 4. helmikuuta 2017

Runebergin kääretorttu

Kansallisrunoilijaamme Ludvig Runebergiä juhlitaan huomenna. Vielä ehtii siis pyöräyttää todella nopeasti valmistuvan kääretortun, jonka makumaailma muistuttaa perinteisiä Runebergin torttuja. Mantelinen kääretorttupohja on varsin mehevä eikä liian makea. Itse en tällä kertaa laittanut karvasmantelia, mutta mikäli haluat voit sekoittaa muutoin valmiiseen pohjataikinaan 2-3 tippaa karvasmanteliaromia ennen paistamista. Täytteeksi sopii tietysti perinteinen vadelmahillo, jonka lisäksi laitoin vaniljatuorejuustoa. Mikäli haluat mehevämmän täytteen, sekoita tuorejuuston joukkoon 1 dl kovaksi vatkattua kermavaahtoa. Sokerikuorrute viimeistelee perinteiseen tapaan Runebergin (kääre)tortun.







pohja:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl mantelirouhetta
1 dl mantelijauhetta
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

täyte:
2 dl laadukasta vadelmahilloa
200 g vaniljatuorejuustoa
1 rkl maitoa

koristelu:
3 dl tomusokeria
1½ rkl sitruunan mehua
n. 1 rkl vettä


Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää seos vaahtoon hyvin kevyesti sekoittaen, jotta kuohkeus ei kärsi. Kaada ja levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista keskitasolla 225 asteessa noin 6 minuuttia.

Vedä kypsä pohja leivinpaperin avulla kuumalta pelliltä ritilän päälle jäähtymään. Kun pohja on jäähtynyt hetken aikaa, kumoa pohja toiselle leivinpaperille, jolle olet ripotellut sokeria. Irrota uunissa ollut leivinpaperi varovasti. Anna pohjan jäähtyä hyvin.

Notkista tuorejuusto maidon kanssa. Levitä seos tasaisesti jäähtyneelle kääretorttupohjalle. Levitä päälle vadelmahillo. Kääri torttu tiukalle rullalle pitkän sivun suuntaisesti. Anna tekeytyä jääkaapissa mielellään vähintään puoli tuntia. 

Valmista sokerikuorrute sekoittamalla ainekset keskenään. Pursota kuorrute kakun päälle ennen tarjoilua esim. Minigrip-pussin avulla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti