sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Minttu-limekaritsaa ja mustaherukkakastiketta

Ostimme lähikaupasta kotimaista karitsan sisäfileetä, jota ajattelimme valmistaa hieman uudella tyylillä. Minttu toki on klassinen yrtti karitsan kanssa käytettäväksi, mutta saadaksemme annokseen raikkautta päätimme lisätä karitsanpalojen päälle limen kuorta. Ja sehän toimi kuin häkä. Mustaherukkakastike puolestaan antoi annokseen makeutta ja intensiivisellä värillään myös visuaalista viehättävyyttä. Lisukkeiksi valitsimme aina varmat uunijuurekset sekä neulapavut. Kokonaisuus oli viikonlopun kotiruokaa parhaimmillaan!




Minttu-limekaritsa

4 annosta

n. 500 g karitsan sisäfileetä
kourallinen tuoretta minttua
n. 1 dl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
suolaa myllystä

voi-öljyseosta
1 lime


Poista fileistä mahdolliset kalvot, laita lihat pieneet kulhoon. Hienonna minttu ja lisää kaikki kuivat mausteet fileiden päälle, hiero fileiden pintaan. Lisää lopuksi oliiviöljy, kääntele fileitä niin, että öljy tarttuu tasaisesti lihojen pintaan. Peitä kulho ja anna tekeytyä jääkaapissa parin tunnin ajan.

Kuivaa fileet talouspaperilla. Kuumenna voi-öljyseos paistinpannussa. Paista fileitä molemmin puolin 2-3 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea ja sisälämpötila 52-55 astetta (medium). Nosta lihat folion sisään ja anna levätä 10 minuuttia ennen leikkaamista. Raasta lihapalojen päälle hienoa limen kuorta.





Mustaherukkakastike

4 annosta

2 rkl voita
1 salottisipuli (tai pieni keltasipuli)
1 dl punaviiniä
2 dl vettä
2 tl vasikanfondia
1 dl mustaherukoita (pakastetut käyvät hyvin)
1 tl fariinisokeria
mustapippuria myllystä
suolaa myllystä 
ruskeaa maizenaa


Sulata voi kattilassa. Kuullota hienonnettu sipuli pehmeäksi. Lisää viini ja anna kiehua pari minuuttia. Lisää vesi ja fondi, anna kiehua hiljalleen. Lisää mustaherukat ja sokeri, mausta mustapippurilla ja suolalla. Anna kiehua kasaan hiljalleen noin viitisen minuuttia. Siivilöi kastike kattilaan, painele siivilään jääneistä aineista irtoavat maut kattilaan. Suurusta maizenalla haluamasi koostumuksen saavuttamiseksi koko ajan kiehuen ja sekoittaen. Tarkista maku.



2 kommenttia:

  1. Näyttää todella herkulliselta ja mikä parasta: selkeä resepti ja helppo valmistaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo sekä karitsa että kastike valmistuvat helposti ja vaivattomasti. Raastettua limen kuorta kannattaa ehdottomasti kokeilla!

      Poista