keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Juustoinen poropiirakka

Jouluaatto kolkuttelee jo ovella ja sehän tarkoittaa myös sitä, ettei jouluherkkuja notkuvaan juhlapöytään istumista tarvitse enää montaa tuntia odottaa. Meillä jouluaatto alkaa aina vastakeitetyllä riisipuurolla, josta joku onnekas löytää mantelin ja saa siten toivoa mielessään jotain tulevaa vuotta ajatellen. Joulurauhan julistuksen jälkeen nautimme päivän ensimmäiset - tai joskus jo toiset - glögilasit, minkä jälkeen siirrymme vähitellen ruokapöytää kohti. Ennen jouluateriaa pitää kuitenkin maistaa muutama suklaakonvehti, pipari tai marmeladi... ihan vain ruokahalua nostattamaan tietysti. Joulupöydässä suosikkihaarukalliseni pitää sisällään äitini tekemää kotijuustoa, rosollia, kylmäsavulohta ja lanttulaatikkoa. Suosittelen muuten kokeilemaan, yhdistelmä on yliveto! Mieheni puolestaan viihtyy kinkun äärellä... Suolaisten jälkeen täytämme vatsaan jääneet kolot kevyehköllä (tai sitten ei) jälkiruoalla. Tovin jos toisenkin kuluttua sitten kahvittelemme. Kahvipöydästä löytyy aina joulutorttuja ja pipareita sekä useimmiten myös taatelikakkua, muut herkut vaihtelevat kulloisenkin innostuksen mukaan. Tänä vuonna tiedossa on näillä näkymin tiramisua tai britakakkua. Rennon illanvieton jälkeen lähdemme keskiyön paikkeilla käymään hautausmaalla, valoloisto on siellä silloin ehdottomasti parhaimmillaan. Sitä ennen täytyy tietysti ottaa vielä hieman huikopalaa ja siihen hetkeen osuu tänä vuonna tämä poropiirakka. Makumaailma sopii hyvin jouluun ja poro aineksena tuo juhlavuutta muutoin kohtaisen perinteiseen piirakkaan. Tavallista vahvempi juusto täydentää muuten mainiosti poron intensiivistä makua, siihen kannattaa siis panostaa. Lisukkeeksi sopii vaikkapa hyvin maustettu yksinkertainen vihersalaatti. Rauhaisaa ja herkullista joulunaikaa!




Pohja:
3 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. Jytte)
1½ dl perunahiutaleita
½ tl suolaa
150 g margariinia
4 rkl vettä

Täyte:
150 g kylmäsavustettua poroa
1 sipuli
½ punainen paprika
200 g raejuustoa
1 dl mozzarella-emmentaljuustoraastetta
2 dl mustaleima emmentaljuustoraastetta
2 kananmunaa
2 dl kevytkermaa (10 %)
1 dl tuoretta persiljasilppua
2 tl piparjuuritahnaa
mustapippuria


Voitele iso piirakkavuoka (halkaisija noin 28 cm). Sekoita kulhossa jauhoseos, perunahiutaleet ja suola. Paloittele joukkoon huoneenlämpöinen paloiteltu margariini ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille, kylmällä vedellä kostutetuilla sormilla onnistut kätevästi.

Hienonna sipuli ja kuullota se kauniin vaaleanruskeaksi paistinpannussa tilkassa öljyä. Leikkaa poro ja paprika pieniksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa kaikki täytteen ainekset tasaiseksi. Kaada täyte piirakkavuokaan pohjan päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin 35 minuuttia. Suojaa pinta foliolla mikäli se meinaa tummua liikaa. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti