keskiviikko 23. elokuuta 2017

Basilika-ricottakakku

Kylläpä kesä vierähti nopeasti, vaikka ilmat eivät tänä vuonna suosineetkaan! Heinäkuussa olin niin totaalisen lomalla, etten saanut tänne blogiin aikaiseksi mitään, ja elokuun kanssa meinasi käydä samoin. Löysin kuitenkin arkistoistani tämän viime keväisiin juhliin tekemäni suolaisen kakun, joka hurmasi vieraat herkullisuudellaan. Tätä voisi kutsua uuden sukupolven voileipäkakuksi, koska tässä on modernista ulkonäöstä huolimatta pehmeä leipäpohja, mehevä juustotäyte eikä tämä vieraile uunissa. Koristeeksi laitoin surf and turf -tyyliin katkarapuja ja parmankinkkua. Toimii!




Pohja
200 g gluteenitonta tummaa limppua (esim. Brander)
75 g voita

Täyte
1½ litraa tuoretta basilikaa
1 dl parmesanraastetta
2 valkosipulinkynttä
1/4 tl sambal oelek -chilitahnaa
½ tl suolaa
2 dl ruokakermaa (15 %)
500 g ricottaa
2½+2½ rkl sitruunanmehua
4 liivatelehteä

Koristelu
1 dl katkarapuja
muutama siivu parmankinkkua
muutama basilikan lehti


Valmista ensin pohja. Sulata voi. Paloittele leipä ja poista siitä mahdolliset kovat reunat. Hienonna palat monitoimikoneessa pieneksi muruksi. Lisää sula voi ja sekoita. Taputtele seos leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohjalle. Siirrä jääkaappiin odottamaan.

Valmista täyte. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Nypi basilikan lehdet monitoimikoneeseen. Pyöräytä konetta muutama kierros. Lisää joukkoon parmesanraaste, kuoritut ja paloitellut valkosipulinkynnet, sambal oelek ja suola. Pyöräytä tahna hienoksi. Lisää ruokakerma koneen käydessä. Lisää vielä ricotta ja sitruunanmehu (2½ rkl), ja aja seos tasaiseksi massaksi. Kiehauta pienessä kattilassa sitruunanmehu (2½ rkl) ja sulata kuivaksi puristetut liivatelehdet siihen. Anna hieman jäähtyä ja kaada seos täytteen joukkoon monitoimikoneen käydessä. Kaada täyte vuokaan leipäkerroksen päälle (vuoan reunat kannattaa vuorata leivinpaperilla). Peitä kelmulla ja anna hyytyä kylmässä vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli.

Nosta kakku tarjoiluvadille. Koristele katkaravuilla, parmankinkkukukilla ja hienonnetulla basilikalla. Tarjoile kylmänä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti