sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Myskikurpitsarisotto

Loppukesän terassikelit ovat parhaimmillaan! Kuten myös myskikurpitsat. Siispä sellaisesta risottoa tekemään. Vaikka myskikurpitsaa paistaa uunissa, jolloin sen maku tiivistyy, maku on kuitenkin melko pehmeä ja vaatii kaveriksi jotain tymäkämpää. Pekonia siis, mitäpä muutakaan. Pekonillahan kaikki ruokalajit nousevat aina astetta korkeammalle tasolle. Salvia puolestaan tasapainottaa todella kivasti pekonin ja parmesanin suolaisuutta ja tuhtiutta, jolloin lopputulos on täyteläinen, muttei luvattoman raskas. Kauniin värin salaisuutena taas on sahrami, mausteista kallein. Onneksi vain ripaus riittää. Valkoviiniin kannattaa panostaa sen verran, että risotosta jääneen viinin saa kumottua valmista risottoa nauttiessa. Tätä syödessä tuli kyllä mietittyä miksi ihmeessä me ei olla tehty risottoa piiiitkään aikaan. Oli nimittäin lähes laittoman hyvää! Onneksi myskikurpitsan toinen puolikas odottaa jääkaapissa vielä vuoroaan...





4-6 annosta

½ myskikurpitsa
öljyä
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
nippu tuoretta salviaa

2 salottisipulia
öljyä
3½ dl arborioriisiä
2 dl valkoviiniä
8-10 dl kanalientä
2 dl parmesania
ripaus sahramia
mustapippuria
140 g pekonia
kurpitsansiemeniä




Leikkaa kurpitsan kuori pois. Kuutioi kurpitsa kuutioiksi, ota siemenet talteen! Kierittele kuutiot öljyssä, mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia. Kun kurpitsakuutiot ovat lähes kypsiä, lisää kuutioiden päälle tuoreet salvianlehdet ja kurpitsansiemenet. Anna paistua vielä 5 minuuttia. (Mikäli haluat kurpitsansiemeniin enemmän väriä, paahda niitä uunin sijaan kuivalla paistinpannulla.)




Valmista risotto kurpitsan kypsyessä. Hienonna sipulit. Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipuleja hetki. Kaada joukkoon riisi, ja anna kypsyä välillä käännellen kunnes riisistä tulee läpikuultavaa. Tähän kuluu pari minuuttia. Lisää viiniä ja kuumenna siten, että seos kiehuu kevyesti. Kun viini on keittynyt noin puoleen, lisää kuumaa kanalientä 2 dl kerrallaan ja anna edelleen kiehua kevyesti. Jatka näin kunnes riisi on al dente eli napakan kypsää (tähän kuluu noin 20 minuuttia). Lisää ripaus sahramia risoton kypsyessä. 




Risoton ollessa lähes kypsää paista toisella pannulla ohuiksi suikaleiksi leikattu pekoni rapeaksi ja kaada talouspaperin päälle, jotta enin rasva imeytyy siihen. 




Mausta valmis riisi parmesanilla ja mustapippurilla, lisää joukkoon kurpitsakuutio-salvianlehtiseos, kurpitsansiemenet ja rapea pekoni. Sekoita. Tarjoile heti. Koristele kurpitsansiemenillä, rapealla pekonilla, salvianlehdillä, parmesanilla ja mustapippurilla.




1 kommentti:

  1. Kiitos hyvistä resepteistä, siksi haluan lähettää sinulle seuraavan tervehdyksen: http://elohuone.blogspot.fi/2015/09/wautsi-vau-tallaista-minulle-liebster_17.html

    VastaaPoista